Opnieuw rakettest Noord-Korea mislukt

De lancering vond plaats terwijl er in de VN-Veiligheidsraad wordt gesproken over strengere sancties tegen Pyongyang.

Een man in Seoul kijkt naar een nieuwsuitzending in een metrostation.
Een man in Seoul kijkt naar een nieuwsuitzending in een metrostation. Foto: AP / Lee Jin-man

Noord-Korea heeft zaterdagochtend (lokale tijd) opnieuw een poging gedaan een raket te lanceren. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De raket zou kort na lancering in de lucht zijn ontploft.

Zowel de Amerikaanse als de Zuid-Koreaanse legerleiding bevestigt de lancering, die rond 04:30 uur lokale tijd vanaf de luchthaven Pukchang plaatsvond, ten noorden van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. De raket heeft het Noord-Koreaanse luchtruim niet verlaten en is na enkele minuten in de Japanse Zee terecht gekomen. De Japanse regering veroordeelt de lancering als een daad die tegen alle internationale verdragen indruist.

Volgens een anonieme Amerikaanse regeringsbron zou het gaan om een middellange-afstandsraket. Op 4 en 15 april testte Pyongyang al soortgelijke raketten, die ook enkele seconden na lancering explodeerden.

‘Catastrofale consequenties’

De lancering komt terwijl spanningen op het Koreaanse schiereiland steeds hoger oplopen. Vrijdag werd er crisisberaad gehouden door de VN-Veiligheidsraad over de kwestie Noord-Korea. Hierin stelden de Verenigde Staten dat het de economische sancties tegen Pyongyang wil verzwaren, mogelijk met een olie-embargo en de boycot van Noord-Korea’s nationale luchtvaartmaatschappij.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson moeten de nucleaire- en raketprogramma’s van Noord-Korea onmiddellijk stoppen. Hij waarschuwde voor ‘catastrofale consequenties’ als dit niet zou gebeuren. Tillerson zei verder dat Pyongyang door de rakettesten van de afgelopen tijd het recht op onderhandelen heeft verloren.

“We weigeren met Noord-Korea weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. We zullen hun overtredingen van eerdere resoluties niet belonen met verdere besprekingen.”

Het instellen van nieuwe sancties zal na de lancering van de testraket zaterdagochtend mogelijk versneld gebeuren, aldus een Amerikaanse overheidsfunctionaris tegen persbureau Reuters. Bekeken wordt of de sancties al in de komende dagen kunnen worden ingesteld. Ook zullen de VS mogelijk meer marineschepen naar de regio sturen.

In een tweet reageerde de Amerikaanse president Donald Trump op de testlancering, die volgens hem een provocatie is in de richting van China.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump North Korea disrespected the wishes of China & its highly respected President when it launched, though unsuccessfully, a missile today. Bad!

De andere belangrijke partij aan tafel tijdens de onderhandelingen vrijdag was China, de enige bondgenoot van Noord-Korea. De harde woorden van Washington staan haaks op de veel zachtere aanpak van Beijing, dat het belang van onderhandelingen nogmaals benadrukte. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi liet vrijdag weten dat oplossing van het nucleaire probleem op het Koreaanse schiereiland “niet aan Chinese zijde” ligt.

Hiermee is Washington het oneens: ruim 90 procent van de handel die Noord-Korea drijft, is met China. Toch werd de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gewaarschuwd door Beijing, dat verzwaring van de sancties niet ondenkbaar is als hij niet stopt met zijn nucleaire programma. In een reactie prees de Amerikaanse president Trump vrijdag de wijze waarop China zich inzet in de kwestie rondom Noord-Korea.

Lees ook: Trump vindt dat Xi ‘erg zijn best’ doet wat Korea betreft

Ondanks de kalmere toon van zijn diplomaten, liet Trump donderdag nog weten dat de militaire oplossing nog steeds op tafel lag. Een Amerikaans vliegdekschip is, zij het na een omweg, onderweg richting het Koreaanse schiereiland voor een militaire oefening. Dit tot grote woede van Pyongyang, dat dreigde het schip tot zinken te brengen.