Mogelijk strafrechtelijk onderzoek naar extreem-rechtse site

De website Altrechts.com publiceert lijsten met namen van vermeende ‘volksvijandige Nederlanders’ en van Nederlandse joden.

Screenshot van de voorpagina van Altrechts.com
Screenshot van de voorpagina van Altrechts.com

Bij het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) zijn de voorbije dagen diverse meldingen over de website Altrechts.com binnengekomen. Deze website publiceert lijsten met namen van vermeende ‘volksvijandige Nederlanders’ en van Nederlandse joden. Op de lijsten komen behalve joodse Nederlanders onder meer Nederlanders met een migratie-achtergrond voor en mensen die zich inzetten voor een succesvolle multiculturele samenleving. Nederlandse joden worden op de site een „uitheems organisme” genoemd.

MiND is van mening dat het om strafbare uitingen gaat. Volgens het meldpunt loopt er al een strafrechtelijk onderzoek naar Altrechts.com. Het Openbaar Ministerie wil dat niet bevestigen.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) eist dat de „verontrustende” site zo snel mogelijk offline gaat:

„Dit doet denken aan de lijsten die de nationaalsocialisten opstelden van joden en half-joden (ook deze pagina spreekt over deels-joden) teneinde ze te kunnen afzonderen binnen en verwijderen uit de samenleving. Deze verwerpelijke en gevaarlijke activiteiten dienen een halt toe te worden geroepen. We hoeven vast niet uit te leggen wat gewelddadige antisemieten kunnen aanrichten met zo’n lijst op zak.”

CIDI-medewerker Roel Abraham zegt melding van de site te hebben gemaakt bij de politie. Ook heeft hij een brief gestuurd naar de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) met het verzoek contact op te nemen met zijn Panamese ambtgenoot. Altrechts.com wordt via een Amerikaanse provider gehost in Panama.

Frissekijk.info

Altrechts.com is een voortzetting van Frissekijk.info waarop eerder soortgelijke lijsten te vinden waren. De naamsverandering is kennelijk ingegeven door het succes van de Amerikaanse altright-beweging. Die schaarde zich tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne vooral op internet achter de huidige president Donald Trump. Altright staat voor ‘alternative right’, maar is in veel gevallen een voortzetting van extreem-rechtse groeperingen onder een nieuwe naam. De ophef over Altrechts.com ontstond de voorbije dagen na een artikel op de website Republiek Allochtonië van politicoloog Ewoud Butter.

PvdA-raadslid in Nijmegen Giselle Schellekens is een van de personen op de lijst van Altrechts.com. Van haar wordt op de site een citaat uit de Volkskrant weergegeven waarin ze pleit voor spreiding van Eritrese asielzoekers om zo hun integratie te bevorderen. „Het is bizar om te bedenken dat iemand tijd heeft gestoken in het samenstellen van deze lijst. Dat neemt niet weg dat het erg polariserend werkt en indirect oproept tot geweld tegen de genoemde personen”, zegt Schellekens. Eerder deed ze al wel melding van de lijst bij de politie, maar is ze niet tot aangifte overgegaan. „Ik vroeg me af of ik ze daarmee niet teveel aandacht zou geven.”

Het is onduidelijk wie er schuilgaan achter Altrechts.com. In Nederland is sinds vorig jaar sprake van een altrechts-beweging. Tijdens de Nederlandse verkiezingscampagne steunde een deel van de aanhangers op sociale media Forum voor Democratie van lijsttrekker Thierry Baudet. Op besloten online discussiefora spraken ze later af niet langer openlijk uit te komen voor hun steun aan de partij om die niet in diskrediet te brengen.

Erkenbrand

Een deel van de Nederlandse altrechts-beweging behoort tot de organisatie Erkenbrand die vorig jaar voor het eerst in de openbaarheid trad. Op de website van het ministerie van Sociale Zaken wordt Erkenbrand genoemd in een factsheet van extreem-rechts in Nederland. Daarin staat dat Erkenbrand – voor Europese begrippen – extreem racistische en antisemitische ideeën uitdraagt die afkomstig zijn van Amerikaanse inspiratiebronnen in de Altright-beweging.

Volgens het factsheet typeren verschillende leden van Erkenbrand zich als nationaalsocialist, nazi of fascist. Erkenbrand pleitte bij de voorbije verkiezingen voor een stem op Forum voor Democratie, maar noemt Wilders en Baudet tegelijkertijd „op zijn best symptoombestrijdende civiele nationalisten”. Van Erkenbrand zouden enige tientallen mensen lid zijn. Op Twitter laat een vermeend lid van de organisatie weten dat Erkenbrand geen banden onderhoudt met Altrechts.com.