Met z’n allen cashen op de beurs

Beursgang VolkerWessels De familie Wessels, het bestuur, 150 hoge managers, bankiers – allemaal profiteren ze van de beursgang. Wie krijgt wat?

Van links naar rechts: Alfred Vos (dagelijkse leiding), Jan de Ruiter (bestuursvoorzitter) en Jan van Rooijen (financiële topman) geven toelichting op het voornemen om een notering aan te vragen aan de Amsterdamse beurs.
Van links naar rechts: Alfred Vos (dagelijkse leiding), Jan de Ruiter (bestuursvoorzitter) en Jan van Rooijen (financiële topman) geven toelichting op het voornemen om een notering aan te vragen aan de Amsterdamse beurs. Foto ANP

Hij mag VolkerWessels dan naar de beurs brengen, eigenaar Dik Wessels wil zijn familiebedrijf nog niet écht loslaten. Niet alleen blijft hij grootaandeelhouder en commissaris, de 71-jarige Wessels mag na de beursgang ook adviezen blijven geven, als adviseur. Hij sloot er met VolkerWessels recent een speciaal contract voor af, dat tot april 2026 loopt.

Wessels zal adviezen geven over „waar behoefte aan is”, laat een woordvoerder van VolkerWessels desgevraagd weten, over onderwerpen die aansluiten „bij zijn enorme kennis en ervaring”. Die adviezen zijn niet gratis. Wessels, nummer twee in de Quote 500 met een geschat vermogen van 3,3 miljard euro, ontvangt 180.000 euro per jaar voor zijn diensten.

Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde prospectus van VolkerWessels, dat over twee weken naar de Amsterdamse beurs gaat. In dat document staat alles wat beleggers moeten weten en geeft een inkijkje in wie van de beursgang profiteren. Behalve een adviseursrol voor Dik Wessels brengt de beursgang ook vele anderen (financiële) voorspoed.

Wie verdienen er vooral aan de beursgang?

 1. De familie Wessels

  Eerder was VolkerWessels ook al beursgenoteerd, maar in 2003 haalde Twentse familie het concern eraf, om er weer een familiebedrijf van te maken. Kosten: 700 miljoen euro. Inmiddels is VolkerWessels, de tweede bouwer van Nederland, bijna drie keer zoveel waard. De totale waarde bedraagt een kleine 2 miljard euro. De familie brengt VolkerWessels (5,5 miljard euro omzet) terug naar de beurs, omdat ze wens heeft „haar kapitaal meer te spreiden”. VolkerWessels geeft geen nieuwe aandelen uit, de beursgang dient als exit voor de familie. Zij verkoopt in eerste instantie 31 procent van de aandelen en haalt zo een kleine 600 miljoen euro op.

  De familie is van plan grootaandeelhouder te blijven, maar zegt niet hoeveel aandelen ze wil houden. Invloed op het bedrijf houdt de familie via de raad van commissarissen. Drie van de vijf zetels worden ingevuld door de familie: voorman Dik Wessels, zijn schoonzoon Henry Holterman en zijn geldbeheerder René Kuipers, directeur van familie-investeringsvehikel Reggeborgh. In het prospectus worden beleggers gewaarschuwd dat de familie als meerderheidsaandeelhouder „aanzienlijke invloed” kan uitoefenen en dat haar belangen „kunnen afwijken” van die van gewone aandeelhouders.

 2. De bedrijfstop

  Een geslaagde beursgang is ook goed voor het vijfkoppige bestuur van VolkerWessels. Wel wordt onderscheid gemaakt tussen de vier mannen die het concern al jaren besturen en de nieuwe topman, Jan de Ruiter, die pas vorige maand in dienst is getreden. De vier langzittende bestuurders krijgen meer aandelen dan de hoogste man, vanwege „hun bijdrage tot 2017”. In de komende jaren ontvangen zij ieder gefaseerd 110.000 aandelen (zo’n 2,5 miljoen euro), als ze voor het bedrijf blijven werken. Topman De Ruiter krijgt in 2020 in één keer 70.000 aandelen (zo’n 1,6 miljoen euro), maar ook alleen als hij dan nog steeds de baas is.

  Ook de hoogste 150 werknemers krijgen aandelen in 2020. Onder hen worden 450.000 aandelen (ruim 10 miljoen euro) verdeeld. Deze toekomstige gift moet een „soepele overgang” van een privaat naar een beursgenoteerd bedrijf bevorderen. Ook kan deze top-150 straks extra geld verdienen via een ‘management participatieplan’. Door in te stappen, delen ze mee in de winst. Het doel is de belangen van de managers gelijk te laten lopen met die van de aandeelhouders, vermeldt het prospectus. Voor de rest van de 16.000 werknemers bestaat deze mogelijkheid niet.

 3. Lees ook: Familie brengt VolkerWessels in stapjes naar de beurs
 4. Bankiers en adviseurs

  Een beursgang kost ook geld. In het geval van VolkerWessels naar schatting 19,5 miljoen euro. Dat geld gaat naar de banken, advocaten en andere adviseurs die de beursgang begeleiden, beursbedrijf Euronext, toezichthouder AFM.

  De begeleidende banken – ABN Amro, ING, Bank of America Merrill Lynch en Morgan Stanley zijn de belangrijkste – verdienen veruit het meest. Zij krijgen 1,75 procent van het geld dat wordt opgehaald. Dat komt neer op zo’n 10 miljoen euro. Als ze goed werk leveren, kunnen ze nog een bonus krijgen, van 1 procent van de opbrengst. Het grootste deel van de kosten, zo’n 17,5 miljoen, is voor rekening van de familie. VolkerWessels, dat naar eigen zeggen van de beursgang profiteert door extra „naamsbekendheid”, legt de rest bij.