Ivo van Hove regisseert ‘All About Eve’ met Cate Blanchett

Blanchett is de volgende wereldster die samenwerkt met de regisseur van Toneelgroep Amsterdam. Nu speelt Jude Law in ‘Obsession’.

Cate Blanchett. Foto Andy Rain/EPA

De Vlaamse theaterregisseur Ivo van Hove zal opnieuw samenwerken met een acteur van wereldklasse. In de lente van 2018 zal Cate Blanchett in de door hem geregisseerde toneelbewerking van All About Eve te zien zijn in Londen. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail.

Van Hove, sinds 2001 directeur bij Toneelgroep Amsterdam, zal All About Eve regisseren in een productie van Sonia Friedman Productions en Fox Stage Productions. De 47-jarige Cate Blanchett is bekend van films als Elizabeth, The Lord of the Rings en Blue Jasmine, waar ze in 2014 een Oscar mee won. In 2005 won ze een Oscar voor haar bijrol in The Aviator.

All About Eve

All About Eve is een film uit 1950, gebaseerd op het korte verhaal The Wisdom of Eve van Mary Orr, van regisseur Joseph L. Mankiewicz. De film werd genomineerd voor veertien Academy Awards en wist er zes binnen te slepen, waaronder de Oscar voor Beste Film.

Blanchett, die er zelf nooit een geheim van heeft gemaakt fan te zijn van het werk van Van Hove, zal de rol van Margo Channing vertolken, een Broadway-ster op middelbare leeftijd. In het origineel nam Bette Davis deze rol voor haar rekening.

Law, Binoche, Bowie

Van Hove werkt vaker samen met internationale sterren. Op dit moment is de Britse acteur Jude Law te zien in Obsession van Toneelgroep Amsterdam. De toneelgroep is niet betrokken bij de toneelbewerking van All About Eve.

Lees onze recensie van Obsession: Obsession wankelt, maar blijft overeind bij première in Londen

In 2015 regisseerde Ivo van Hove de Franse actrice Juliette Binoche in Antigone met Toneelgroep Amsterdam. Van Hove was ook een van de laatsten die met David Bowie samenwerkte. In 2015 regisseerde hij de in New York uitgevoerde musical Lazarus met muziek en teksten van Bowie.

Internationale zegetocht

Toneelgroep Amsterdam timmert al jaren aan de weg in het buitenland en boekt er succes. Internationale regisseurs, zoals Simon Stone en Katie Mitchell, binden zich met regelmaat aan de toneelgroep.

Dit seizoen zette ze haar internationale zegetocht voort, met zo’n 80 tot 100 voorstellingen in het buitenland. The Fountainhead was te zien in Parijs, Seoul en Taipei. Kings of war was te gast in het prestigieuze BAM New York, en het Parijse L’Odéon toont Medea van Simon Stone. Met Song from Far Away speelde TA voor het eerst in Ierland en De stille kracht reisde al naar Barcelona en gaat nog naar Moskou.

Lees meer over de internationale expansie van Toneelgroep Amsterdam: Toneelgroep Amsterdam in het Engels en in de bios
    • Menno Sedee