Bekijk de schedel en help een moord oplossen

Aan het skelet van iemand kun je soms aflezen hoe die persoon is gestorven. In Castricum kun je zo zelf misdaden helpen oplossen.

Je hebt het misschien wel eens gezien op tv, van die mannen en vrouwen in witte jassen die beenderen opgraven. Door het bestuderen van het skelet van iemand die lang geleden stierf, hopen ze een oude misdaad op te lossen. Zo’n oude misdaadzaak wordt vaak op zijn Engels cold case genoemd.

Jij kunt nu zelf oude zaken van moord en doodslag oplossen, bij de tentoonstelling Cold cases in Castricum. In het archeologiecentrum Huis van Hilde liggen de skeletten van mensen die eeuwen geleden zijn gestorven. Die beenderen ga je onderzoeken met behulp van een formulier vol aanwijzingen en vragen.

Eerst ga je vaststellen of een schedel van een man of vrouw is. Als je goed kijkt, zie je bijvoorbeeld een bobbeltje tussen de wenkbrauwbogen dat mannen vaak wel en vrouwen niet hebben: de glabella. Dan kijk je hoe lang iemand was. Dat doe je door het dijbeenbot te meten en die lengte te vermenigvuldigen met 2,38. Dat is de dijbeenformule.

Bij enkele schedels van meer dan 700 jaar kun je nu nog zien hoe de mensen zijn gestorven. Een vrouw heeft 8 steekwonden gekregen. In haar voorhoofd zitten twee scherpe sneden, waar helemaal geen nieuw bot is te zien. Normaalgesproken krijg je bij de genezing van een wond juist wel nieuw bot. Dit slachtoffer is dus kort na de aanval gestorven. De steekwonden zijn haar fataal geworden.

Je kan aan de plek van de sneden ook zien dat iemand haar van bovenaf heeft aangevallen, misschien vanaf een paard. Brrrr, doodeng, maar ook wel spannend toch?