Trump wil fikse belastingverlaging voor bedrijven

hervormingen Trumps plannen voor belastinghervorming moeten nog wel langs het Congres, waar ze op weerstand zullen stuiten.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin, en de belangrijkste economische adviseur van het Witte Huis, Gary Cohn, hebben woensdag in Washington de grote lijnen bekend gemaakt van Trumps belastingplannen. Als het aan de Amerikaanse president en zijn regering ligt, wordt het tarief voor vennootschapsbelasting verlaagd van 35 naar 15 procent. De maatregel is bedoeld om de economische groei in de Verenigde Staten te stimuleren, maar leidt volgens critici vooral tot een enorme toename van de staatsschuld.

Adviseur Cohn noemde de voorgestelde hervorming van het fiscale systeem in zijn speech „een van de belangrijkste in de geschiedenis van de Verenigde Staten”.

Het team van Trump wil verder voor huishoudens het aantal belastingschijven terugbrengen van zeven naar drie. Ook de erfbelasting op het bezit van onroerend goed verdwijnt mogelijk. Aan getrouwde Amerikanen zal tegemoetgekomen worden met een verdubbeling van de aftrekposten. Ook wil de regering eenmalig belasting innen op vermogens die Amerikaanse bedrijven hebben staan op bankrekeningen buiten de VS.

De plannen moeten nog langs het Congres, waar ze op verzet van zowel Democraten als sommige Republikeinen kunnen rekenen. Volgens Republikeinse begrotingshaviken zullen door de voorgestelde maatregelen de overheidsinkomsten de komende jaren drastisch afnemen. Hierdoor zal de staatsschuld met biljoenen dollars toenemen, vrezen zij. Trumps economische team – waarvan naast Mnuchin en Cohn ook begrotingsbaas Mick Mulvaney deel uitmaakt – streeft niet naar losse maatregelen, maar naar een wezenlijke stelselhervorming. Volgens economisch adviseur Cohn zijn de plannen „goed voor het Amerikaanse volk”. Zo zouden mazen in het belastingsysteem gesloten worden en het aantal aftrekposten worden teruggedrongen, wat economische groei en werkgelegenheid bevordert.