Rapportage

Fiscus schiet tekort bij controle van inkomstenbelasting

De Belastingdienst heeft vorig jaar de norm voor het aantal te controleren aangiften van de inkomstenbelasting niet gehaald. Ook het aantal boekenonderzoeken bleef achter. Dat staat in een rapportage van de fiscus die aan de Tweede Kamer is gestuurd. Het aantal behandelde aangiften inkomstenbelasting kwam in 2016 uit op 839.400, op een totaal van 11,7 miljoen aangiften. Dat hadden er minimaal 845.000 moeten zijn. Een jaar eerder werd de norm met meer dan een miljoen behandelde aangiften wel ruimschoots gehaald. Volgens de fiscus is de nadruk vorig jaar meer komen te liggen op aangiften met een groter risico en belang. Die kosten meer tijd, waardoor de norm uiteindelijk net niet is gehaald. Dat geldt ook voor de boekenonderzoeken bij bedrijven.(ANP)