Recensie

Marcel Worms als de ideale vertolker van blues

Marcel Worms was biologieleraar en een dertiger toen hij zijn studie aan het conservatorium begon. Die beslissing werd mede ingegeven door het spel en de lessen van de jong gestorven Russische pianist Youri Egorov. Diens niveau zou onbereikbaar blijven, wist Worms. Daar kun je je door laten ontmoedigen of inspireren. Worms deed het laatste. Als pianist vond hij een eigen klank en plek in de muziek, onder meer met een mooi en intiem album met werk van de Catalaanse componist Federico Mompou. Maar belangrijker is zijn New Blues for Piano. De afgelopen twintig jaar vroeg Worms componisten om voor hem een blues te schrijven. Het leidde tot tweehonderd nieuwe werken uit ruim vijftig landen, van Azerbajdzjan tot Australië, van China tot Soedan, van Mozambique tot Brazilië. En ook veel uit Nederland. Het album dat nu deze reeks sluit, illustreert het veelzijdige karakter van de blues. Met Worms als de ideale aanjager en vertolker.

    • Joost Galema