Terreurverdachte met messen opgepakt in Westminster

Er zijn geen gewonden gevallen. Een maand geleden werd in dezelfde wijk een aanslag gepleegd, waarbij vijf doden vielen.

De gearresteerde man wordt afgevoerd.
De gearresteerde man wordt afgevoerd. Foto Toby Melville/Reuters

De politie in Londen heeft in de buurt van het Britse parlement een man gearresteerd die messen bij zich had. Hij wordt verdacht van het plannen van terroristische activiteiten, zegt de politie in een verklaring. De BBC meldt dat een getuige op de plek van de arrestatie twee messen op de grond heeft zien liggen, waarvan er één uitzag als “een groot broodmes”.

Er zijn bij het incident geen gewonden gevallen, laat de politie weten. Op foto’s is te zien dat de man gekleed ging in een zwarte trui met capuchon. Hij werd staande gehouden bij een controle, die onderdeel uitmaakte van een lopend onderzoek. De man is eind twintig en bij de arrestatie zijn “messen aangetroffen”.

De arrestatie vond plaats op Parliament Street, een straat in Londen waar veel regeringsgebouwen staan. Als gevolg van de actie zijn de straat en Whitehall, het verlengde ervan afgesloten voor verkeer. Volgens de Londense verkeersdienst moeten reizigers rekening houden met flinke vertragingen.

Twitter avatar TfLTrafficNews TfL Traffic News Whitehall / Parliament Street is closed northbound due to a police incident. Expect long delays and use other routes.

De beveiliging in de Londense wijk Westminster is flink aangescherpt sinds een aanslag vorige maand in de regeringswijk. Op Westminster Bridge reed de 52-jarige Khalid Massood in op voetgangers. Daarna ging hij te voet verder naar het Britse parlement, waar hij een politieagent neerstak. Daarop werd hij doodgeschoten. In totaal vielen er vijf doden bij de aanslag, onder wie de neergestoken agent.

Premier Theresa May was tijdens het incident niet aanwezig in haar ambtswoning in Downing Street, vlakbij de plek waar de man werd gearresteerd. Ze reageerde tegenover Sky News:

“Ik denk dat dit aantoont dat onze politie en veiligheidsdiensten alert zijn, zoals altijd, om ons veilig te houden.”