Recensie

Kwetsbaar levensverhaal van een rockveteraan

Drieënvijftig jaar na de hitsong ‘You Really Got Me’ blijft Ray Davies (72) een scheppend artiest met een duizelingwekkende staat van dienst. Als meest Engelse aller Engelse songschrijvers had hij altijd een bijzondere relatie met de Verenigde Staten, het Mekka van de rock-’n-roll en het land waar zijn band The Kinks hun grootste successen vierden.

Na zijn autobiografie Americana kiest Davies dezelfde titel voor zijn muzikale samenwerking met The Jayhawks, een band die hem past als een oude jas. In vijftien songs verandert het perspectief van Davies’ onvoorwaardelijke liefde voor het Amerika van Buffalo Bill naar het grimmige New Orleans waar hij werd beroofd en overhoop gestoken. Het besef van zijn eigen sterfelijkheid in de teksten wordt onderstreept door een stem die kwetsbaarder en soms onmachtig klinkt. De onverminderd sterke liedjes vertellen samen een aangrijpend levensverhaal.

    • Jan Vollaard