Hongarije

Europese Commissie maant Orbán aan om universiteitswet

De Europese Commissie heeft Hongarije een schriftelijke aanmaning gestuurd met daarin juridische bezwaren over een universiteitswet van premier Viktor Orbán. De wet, begin deze maand aangenomen door het parlement, verplicht internationale universiteiten die diploma’s uitreiken in Hongarije voortaan ook een vestiging in hun thuisland te hebben. Volgens de Commissie is de wet in strijd met het recht op academische vrijheid en onverenigbaar met de vrijheden binnen de interne Europese markt. Ook zou de wet ingaan tegen de democratische waarden van de Europese Unie. De regering-Orbán heeft een maand de tijd om met een inhoudelijke reactie te komen. De afgelopen weken gingen tienduizenden Hongaren de straat op om te demonstreren tegen de nieuwe wet, en tegen Orbán. (NRC)

    • Sam de Voogt