Frans onderzoek bevestigt: Assad schuldig aan gifgas

Syrië

Frankrijk bevestigt wat iedereen eigenlijk al dacht: de gifgasaanval van dinsdag 4 april op een dorp in de Syrische provincie Idlib geschiedde in opdracht van het regime van president Bashar al-Assad. Andere opties zijn „niet geloofwaardig”. Woensdag maakte Parijs delen van een onderzoeksrapport met die conclusie openbaar, opgesteld door de geheime diensten van het land. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault maakt Frankrijk zijn bevindingen wereldkundig gezien het verschrikkelijke karakter van de aanval op Khan Shaykhun, waarbij 87 burgers de dood vonden. De minister verwees ook naar eerdere Syrische schendingen van het verbod op chemische wapens.

Franse onderzoekers namen monsters op de plek van de aanval en namen bloed af van een van de slachtoffers. Die gegevens zijn vergeleken met die van een eerdere chemische aanval, op 29 april 2013 ook in de provincie Idlib, en die „met zekerheid” is uitgevoerd door het Syrische regime. De uitkomst van die vergelijking luidt: „Frankrijk kan onafhankelijk en categorisch bevestigen dat er sarin werd gebruikt op 4 april.”

De onderzoekers schrijven vervolgens dat op de ochtend van 4 april een Syrische Soechoj Su-22 opsteeg van de luchtmachtbasis Shayrat en tot zes keer toe aanvallen uitvoerde boven Khan Shaykhun. „De Franse inlichtingendiensten schatten in dat alleen Bashar al-Assad en enkele van de invloedrijkste leden van zijn vertrouwenskring opdracht kunnen geven tot inzet van chemische wapens.”

Het Franse onderzoek loopt parallel aan dat van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Die bevestigde vorige week al dat sarin was gebruikt. Maar het past niet in het mandaat van de OPCW om ook verdachten aan te wijzen. Parijs doet dat nu wel. Eerder ging de Amerikaanse president Donald Trump veel verder. Hij liet 59 kruisraketten afvuren op de luchtmachtbasis Shayrat. Maar ondanks dit militair machtsvertoon en de diplomatieke dolkstoot van Frankrijk blijven beide landen in de VN-Veiligheidsraad stuiten op Russische veto’s om maatregelen tegen Assad te treffen.