‘Advocaat nieuwe bondscoach met Gullit als assistent’

Dick Advocaat gaat samen met Ruud Gullit het Nederlands Elftal leiden, meldt de Telegraaf. Daar ging gedraai van technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB aan vooraf.

Dick Advocaat maakt bekend dat Ruud Gullit niet meegaat naar het WK 1994. Foto: Cor Mulder/ANP.

Dick Advocaat wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal met Ruud Gullit als zijn rechterhand. Er moeten volgens de Telegraaf alleen nog wat praktische details worden geregeld voordat de contracten officieel getekend worden.

De 69-jarige Advocaat is nu trainer van de Turkse club Fenerbahçe. Hij stapte vorig jaar in de zomer nog op als assistent-bondscoach van Oranje, maar keert nu terug om te proberen Nederland alsnog naar het wereldkampioenschap in Rusland te leiden. Gullit krijgt een belangrijke rol in de technische staf. In een gesprek met technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB gaf Advocaat aan graag met hem te willen samenwerken.

Henk ten Cate

Voor de aanstelling van Advocaat en Gullit zou Van Breukelen de baan eerst hebben toegezegd aan Henk ten Cate. Maar daar kwam hij later op terug. Toen Fred Rutten bedankte als mogelijke assistent van Ten Cate vertelde Van Breukelen hem volgens Voetbal International plotseling dat ook Advocaat in beeld was. Ten Cate was onaangenaam verrast door die draai en wilde daarna niet meer verder praten over een rol als bondscoach.

Advocaat dacht op zijn beurt ook de hele tijd dat hij de enige kandidaat was en zou niks hebben geweten van een concurrentiestrijd met Ten Cate.

Met Ruud Gullit is woensdag pas voor het eerst gesproken. Hij had tot gisteren nog geen enkel contact gehad met Hans van Breukelen of iemand anders van de KNVB. Wel heeft hij herhaaldelijk in het openbaar gezegd interesse te hebben in een rol bij het Nederlands Elftal.

Voortijdig vertrek

Advocaat heeft nog een contract tot 1 juni bij Fenerbahçe en de Turkse competitie duurt nog tot 4 juni. Wil hij op de bank zitten bij de oefenwedstrijd van Oranje tegen Marokko op 31 mei dan zal hij eerst toestemming moeten krijgen zijn club voortijdig te mogen verlaten.

NRC-redacteur Bart Hinke stelt dat “Advocaat na zijn spoorslagse vertrek bij het Nederlands elftal afgelopen zomer wel iets uit te leggen heeft bij met name de spelers. De man die het meest gekwetst werd door Advocaats vertrek toen is Danny Blind. De ironie wil dat hij nu waarschijnlijk opgevolgd wordt door diezelfde disloyale assistent.”

Lees hier het hele verhaal van Bart Hinke: Iedereen valt af, dan blijft Advocaat over

Lang verleden bij Oranje

Dick Advocaat wordt al voor de derde keer bondscoach. De kleine generaal leidde Oranje voor het eerst van 1992 tot 1994 toen Gullit nog speler was. Gullit ging toen niet mee naar het WK 1994 omdat hij zich niet kon vinden in de speelwijze van het Nederlands Elftal. Op dat WK verloor Nederland uiteindelijk in de kwartfinale van Brazilië.

Van 2002 tot 2004 was Advocaat opnieuw bondscoach met Willem van Hanegem en Jan Wouters als assistenten. Hij bereikte toen de halve finale van het EK in Portugal. Hij kreeg dat toernooi veel kritiek om zijn beslissingen in de groepswedstrijd tegen Tsjechië. Hij haalde toen de uitblinkende Arjen Robben naar de kant en bracht Paul Bosvelt in.

    • Arjan Meesterburrie