‘Rembrandt en Renoir ter waarde van 27 miljoen geroofd’

In Noord-Italië maakten dieven op sluwe wijze een kunsthandelaar twee schilderijen afhandig.

Zelfportret Rembrandt van Rijn, niet het gestolen schilderij.
Zelfportret Rembrandt van Rijn, niet het gestolen schilderij. Foto Wikimedia Commons

In Noord-Italië hebben kunstdieven twee schilderijen van Rembrandt en Renoir geroofd met een gezamenlijke geschatte waarde van 27 miljoen euro. Dat meldt de Italiaanse krant Il Giorno woensdag. Het is niet bekend om welke werken het gaat.

De dieven deden zich voor als geïnteresseerde kopers en spraken met een kunsthandelaar af in de plaats Monza om de koop van de kunstwerken af te ronden. Daar controleerden en tekenden ze allen het koopcontract en zou de koop worden gevierd met een kop koffie. De twee kopers zeiden de koffie te gaan halen, maar kwamen vervolgens niet meer terug.

Volgens Il Giorno zou het duo zich hebben voorgesteld als rijke orthodoxe joden om zo de kunsthandelaar van hun oprechtheid te overtuigen. Rembrandt stond onder andere bekend om zijn observaties van de joodse gemeenschap in Amsterdam.

De politie is een de zoektocht gestart naar de twee dieven, van wie elk spoor ontbreekt.