voetbal

‘Nummer 14’ wordt geëerd met de Johan Cruijff Arena

De Amsterdam Arena wordt omgedoopt tot Johan Cruijff Arena. Dat heeft Ajax dinsdag, de dag waarop de voetballer zeventig zou zijn geworden, bekendgemaakt. Het bestuur van het stadion, de directie van Ajax en de gemeente Amsterdam zijn het eens over de naamswijziging.

De naam van het voetbalstadion verandert niet direct. De drie betrokken partijen hebben een intentieverklaring getekend, die ze nu moeten omzetten in een definitief contract. Binnen zes maanden willen stadion, club, burgemeester en de wethouder van Sport dat voorleggen aan de gemeenteraad. De gemeente gaat ook een straat, plein of brug naar de legendarische ‘nummer 14’ vernoemen.

Volgens Ajax heeft Cruijffs zoon Jordi namens de familie laten weten verheugd te zijn over de naamswijziging. De familie liet al snel na het overlijden van Cruijff, op 24 maart vorig jaar, weten dat ze ingenomen zou zijn met zo’n eerbetoon.

Ook andere partijen waren voorstanders van een vernoeming. Dat het ruim een jaar heeft geduurd voor er een afspraak kon worden gemaakt, lag mede aan de ingewikkelde eigendomsstructuur van de Arena. Zo’n 2.500 partijen bezitten een deel van het stadion. Het feit dat het door een vernoeming naar Cruijff niet meer mogelijk is een sponsornaam aan het stadion te koppelen, was een discussiepunt. (NRC)

    • Auteur Onbekend