Turkije schorst ruim negenduizend agenten

De agenten zouden gülenisten zijn die bij de politiediensten zijn geïnfiltreerd op bevel van Fethullah Gülen. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep vorig jaar.

Een deel van de Turken die zijn opgepakt omdat ze tot de Gülen-beweging zouden behoren arriveert bij een politiebureau in Kayseri.
Een deel van de Turken die zijn opgepakt omdat ze tot de Gülen-beweging zouden behoren arriveert bij een politiebureau in Kayseri. Foto Olcay Duzgun/Reuters

Turkse autoriteiten hebben woensdag ruim negenduizend agenten geschorst wegens vermeende banden met de mislukte staatsgreep vorig jaar, meldt Reuters. De schorsingen volgen boven op de meer dan duizend arrestaties van politieagenten die in de ochtend verricht werden omdat ze gelieerd zouden zijn aan de Gülen-beweging.

De geestelijke Fethullah Gülen wordt door Erdogan gezien als verantwoordelijke achter de couppoging. Tegen nog eens ruim 3.200 vermoede gülenisten is een arrestatiebevel uitgevaardigd, meldt persbureau Reuters.

De gearresteerden zouden volgens Turkse autoriteiten volgelingen binnen de politiedienst aansturen. Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu stelt dat het gaat om personen die bewust “de politiedienst hebben geïnfiltreerd” om “van binnenuit een alternatieve structuur op te zetten” en daarbij “het staatsgezag hebben genegeerd”. Soylu spreekt van een “belangrijke stap” in het “neerhalen van de Gülen-beweging”.

De invallen - in alle delen van het land - zijn momenteel nog bezig en volgens Turkse autoriteiten kan het aanhoudingscijfer nog oplopen.

Al meer dan 100.000 mensen opgepakt

President Erdogan wees kort na het neerslaan van de staatsgreep naar de in de Verenigde Staten woonachtige Gülen. Die ontkent zijn betrokkenheid en weigert te worden uitgeleverd aan Turkije. Ondertussen voert Erdogan wel zuiveringen uit binnen verschillende beroepsgroepen.

In totaal zijn volgens Reuters sinds half juli vorig jaar meer dan 100.000 mensen gearresteerd en tegen 47.000 van hen ook officieel een aanklacht ingediend. Daaronder zijn 10.700 politieagenten en 7.400 leden van het leger. Volgens de website TurkeyPurge, opgezet door gülenisten maar gebaseerd op officiële overheidsdocumenten, werd het ministerie van Onderwijs het hardst getroffen: ruim 44.000 ambtenaren werden aangehouden, evenals 21.000 werknemers en leidinggevenden bij de inlichtingendiensten. Daarnaast zijn ook ruim 7.000 academici vastgezet.

Inmiddels zijn ook enkele tienduizenden van deze gearresteerden weer vrijgelaten. De meeste van hen verloren hun baan als gevolg van de verdenkingen.