Tsjetsjenië

Russische journalist ondergedoken na doodsbedreigingen

De Russische journalist die begin april onthulde dat Tsjetsjenië homo’s vervolgt, is ondergedoken. Jelena Milasjina heeft haar appartement in Moskou verlaten en zou van plan zijn Rusland te ontvluchten. Milasjina en haar collega’s worden sinds begin april bedreigd door Tsjetsjeense politici en geestelijken na een reeks artikelen over de vervolging en marteling van homo’s door de veiligheidsdiensten in de Russische deelrepubliek. In totaal ontdekte zij zes geheime detentiecentra waar, naast homo’s, ook andere groepen worden gemarteld. Na een dienst in een Tsjetsjeense moskee waar opgeroepen werd tot wraak, ontving de krant twee enveloppen met wit poeder, afkomstig uit Tsjetsjenië. De Raad van Europa nam deze week een resolutie aan over de mensenrechtensituatie in de deelrepubliek. (NRC)