De Thuiskok: Appelcompote

Ook in sauzen, dressings en jus is zout vaak een onmisbaar bestanddeel. Kijk voor de grap maar eens hoeveel zout er in de bouillonblokjes zit die je gebruikt voor soepen, risotto of andere gerechten. En wie denkt dat hij of zij als zoetekauw minder zout eet, komt ook bedrogen uit. Zo zit er in gangbare chocoladerepen of in bolletjes ijs meer zout dan je zou verwachten.

Onderstaand recept is zowel zoet als een condiment, dus erg goed voor de zoutinname zou dat niet kunnen zijn. Maar in dit zoutloze kookboek blijkt je met andere ingrediënten toch een fijne appelcompote te kunnen maken, die ongeopend zo’n zes maanden houdbaar is in een luchtdichte pot. Eenmaal open kun je hem vier dagen in de koelkast bewaren.

Meng in een pan de appelpartjes met het water, appelsap, honing, suiker, rozemarijn, kardemom, gember en citroenrasp en -sap. Kook de appels in ongeveer 25 minuten zachtjes gaar, met het deksel op de pan. Roer af en toe voorzichtig, zodat de appelparten zo veel mogelijk heel blijven. Roer er de geleisuiker door en kook nog 1 minuut. Vul de jampotjes tot de rand met de hete compote. Draai de deksels erop en laat de potjes ondersteboven afkoelen.