‘Ten Cate bedankt voor baan als bondscoach’

De trainer zou maandag hebben gehoord dat hij de nieuwe coach van Oranje wordt. Na onenigheid binnen de KNVB zou Ten Cate zich echter hebben teruggetrokken.

Ten Cate in 2013. Foto Marco de Swart/ANP

Henk ten Cate wordt toch niet de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De coach van Al-Jazira uit de Verenigde Arabische Emiraten zou de baan maandag toegezegd hebben gekregen, maar bedankte een dag later omdat hij zich onvoldoende gesteund voelde binnen de KNVB, zo meldt De Telegraaf. Dick Advocaat lijkt nu de meest waarschijnlijke optie voor het bondscoachschap.

Technisch directeur Hans van Breukelen reisde afgelopen weekend naar Abu Dhabi om daar met Ten Cate te praten over de rol van bondscoach. De voormalig keeper van het Nederlands elftal, zo tekent de Telegraaf op basis van hardnekkige geruchten op, werd echter teruggefloten door Jean-Paul Decossaux, tijdelijk de hoogste baas bij de KNVB. Belangrijke spelers als Wesley Sneijder en Arjen Robben zouden wel achter de benoeming van Ten Cate hebben gestaan.

Lees ook: KNVB heeft Henk ten Cate op het oog als bondscoach

In een verklaring laat Ten Cate aan de krant weten:

“De baan van bondscoach van het Nederlands elftal is mij maandagavond toegezegd. Maar uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen. Als je zo’n verantwoordelijke baan aanneemt, voor mij de meest eervolle in het Nederlandse voetbal, is het essentieel dat de hele organisatie daar achter staat, anders wordt het geen succes.”

Ten Cate lijkt in zijn verklaring nog een sneer uit te delen naar de man die zijn benoeming zou hebben gedwarsboomd, Decossaux en diens gebrek aan voetbalkennis. “Verder heb ik alleen maar waardering voor alle echte experts die mijn kandidatuur steunden en voor Hans van Breukelen die voor mij zijn nek heeft uitgestoken. Ik wens hem veel succes in zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach.”

Weg vrij voor Advocaat

Met de afzegging van Ten Cate lijkt de weg vrij voor een derde termijn van Dick Advocaat als coach van Oranje. De trainer was eerder tussen 1992 en 1994 en tussen 2002 en 2004 al eerste man bij het Nederlands elftal. Ook met hem zouden de afgelopen dagen gesprekken zijn gevoerd.

Advocaat was afgelopen jaar nog kortstondig assistent-trainer van Oranje naast toenmalig bondscoach Danny Blind. Na een paar wedstrijden stapte hij echter al op om bij het Turkse Fenerbahçe aan de slag te gaan.

    • Jorg Leijten