schatkist

Vorig jaar laagste aardgasbaten in ruim veertig jaar

De overheid heeft vorig jaar 2,4 miljard euro verdiend aan de winning van aardgas. Dat is het laagste bedrag in ruim veertig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2013 ontving de overheid met 15,4 miljard het hoogste bedrag ooit aan aardgasbaten. In de drie jaar daarna daalde de opbrengst met ruim 85 procent. Belangrijke oorzaak is dat overheid minder gas is gaan winnen vanwege het risico op aardbevingen.

In 2016 lag het winningsplafond op 24 miljard kubieke meter gas. Op advies van Staatstoezicht op de Mijnen heeft minister Kamp (VVD, Economische Zaken) het plafond per oktober verlaagd naar 21,6 miljard kubieke meter. Tevens neemt de winning van gas uit de overige velden af. Ook de sterk gedaalde gasprijs zorgt voor lagere inkomsten. (NRC)

    • Huib de Zeeuw