Russische krant komt met nieuwe aanwijzingen daders MH17

vliegramp Novaja Gazeta publiceert nieuwe aanwijzingen dat een Russische oud-officier betrokken was bij het neerhalen van de MH17.

Voorzitter Tjibbe Joustra geeft een toelichting op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met de resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de ramp met vlucht MH17.
Voorzitter Tjibbe Joustra geeft een toelichting op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met de resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de ramp met vlucht MH17. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een van de hoofdrolspelers rond het neerschieten van vlucht MH17 schuift de verantwoordelijkheid daarvoor af op de Russische regering. Oud-kolonel Sergej Doebinski – beter bekend onder zijn schuilnamen ‘Sergej Petrovski’ en ‘Chmoery’ (brompot) – heeft zich tegenover een oude strijdmakker laten ontvallen dat Moskou verantwoordelijk zou zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Dat meldt de Russische onderzoekskrant Novaja Gazeta. Het is voor het eerst dat een direct betrokkene zegt dat Rusland schuld draagt aan het neerhalen van de MH17.

Novaja Gazeta publiceerde dinsdag een interview met een Oekraïense oud-militair Sergej Tioenov, die in de jaren tachtig samen met Doebinski diende in Afghanistan. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in 2014 nam zowel Tioenov als Doebinski de wapens op – aan beide zijden van de frontlijn.

Monsters uit Moskou

Bij een gevangenenruil in september 2014 ontmoette Tioenov toevallig zijn strijdmakker Doebinski. Toen Tioenov hem vroeg naar de MH17, zou Doebinski hebben gezegd: „Je denkt toch niet dat ik dat was? Dat hebben die monsters uit Moskou gedaan!”

Kolonel Sergej Doebinski, alias ‘Chmoery’ is een sleutelfiguur in het internationale strafrechtelijk onderzoek naar de crash. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat hij verantwoordelijk was voor het transport van een Buk-lanceerinrichting naar de plek vanwaar op 17 juli 2014 een raket werd afgevuurd op vlucht MH17. Die tapgesprekken werden online gezet door de Oekraïense geheime dienst SBOe. De SBOe identificeerde Chmoery indertijd als ‘Sergej Petrovski’, een voormalig kolonel van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Onderzoek door burger-journalisten heeft inmiddels uitgewezen dat Petrovski’s echte naam Sergej Doebinski is.

Lees ook: Maakt Oekraïne kans met rechtszaak tegen Rusland?

Kolonel b.d. Doebinski dient niet meer bij de separatisten, maar woont sinds 2015 in een afgesloten militaire nederzetting bij de Zuid-Russische stad Rostov, die bedoeld is voor personeel van de geheime dienst GROe. Journalist Pavel Kanygin van Novaja Gazeta sprak Doebinski op de basis in Rostov. De oud-militair zegde echter per telefoon de ontmoeting af. Uit het telefoongesprek – dat Kanygin opnam – zou blijken dat Doebinski’s stem dezelfde is als die te horen is op de afgeluisterde gesprekken na de crash van MH17. In het gesprek laat Doebinski weten dat hij betalingen heeft ontvangen van de Russische overheid – een militair pensioen, en een ‘vergoeding voor invaliditeit’. Volgens Doebinski zou het gaan om een bedrag van ongeveer 5.000 euro.

Bij de ramp met de MH17 kwamen 298 mensen om, onder wie 193 Nederlanders. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde na onderzoek dat de Boeing is geraakt door een Buk-raket. Het OM acht bewezen dat die raket werd aangevoerd vanuit Rusland. Rusland ontkent dit.