PrimeurMade in China-schip

Foto Reuters

Het eerste compleet ‘Made in China’-vliegdekschip is woensdag in de Noord-Chinese havenstad Dalian te water gelaten. Volgend jaar wordt het door de Volksbevrijdingsmarine in gebruik genomen. In eerste instantie dient het schip opleidings- en oefeningsdoeleinden.

Chinese defensie-experts benadrukten dat het nog decennia gaat duren voordat de Chinese volksmarine opgewassen is tegen de Amerikaanse vloot. Ook de juichende staatsmedia benadrukten dat het opbouwen van een marine die groter is dan die van Japan meer tijd en geld kost dan gedacht. Militaire analisten in de VS en Vietnam houden er wel rekening mee dat de Chinese marine met dit type vliegdekschepen gaat patrouilleren in de Zuid-Chinese Zee. Volgens staatspersbureau Xinhua beschikt het schip over de nieuwste radar- en satellietcommunicatiesystemen. Geen van de andere landen met claims in de Zuid-Chinese Zee beschikt over vergelijkbaar modern marine-materiaal.

    • Oscar Garschagen