Leren poseren

Fotograaf Vincent Mentzel selecteerde zes foto’s voor een jubileumvel postzegels ter ere van de 50ste verjaardag van de koning.

Hoe poeder je de neus van een koning? Fotograaf Vincent Mentzel zegt: „Gewoon, even snel met de kwast.” Hij deed het recent nog, toen hij Willem-Alexander portretteerde in de tuin van Villa Eikenhorst. Dat portret is een van de zes postzegels op een jubileumvel geworden ter ere van de vijftigste verjaardag van de koning, donderdag. PostNL vroeg Mentzel in zijn archief te duiken, omdat hij de koning heel vaak heeft gefotografeerd, al toen hij nog een kroonprins was van 18 jaar oud. Irma Boom deed de vormgeving van het zegelvel.

Kroonprins Willem Alexander in Paleis Huis ten Bosch. Nederland. Den Haag, 1985. Foto: Vincent Mentzel

Kroonprins Willem Alexander leest het boek de Donkere Kamer van Damokles van de Nederlandse schrijver W.F.Hermans in zijn jongenskamer in Paleis Huis ten Bosch. Nederland. Den Haag, 1985. Foto: Vincent Mentzel

Op die eerste foto’s zie je, zegt Mentzel, dat Willem-Alexander nog aan het leren is om te poseren. Hij staat vrolijk lachend naast de trap, de handen nog wat ongemakkelijk gevouwen.

Op een andere foto ligt de prins in zijn kamer op de bank, een poster van Lionel Richie aan de muur. Het boek De donkere kamer van Damokles van Hermans in zijn hand. Op de meest recente foto, genomen in de tuin, ziet Mentzel ,,de trekken van een staatsman”.

Kroonprins Willem Alexander maakt een wandeling op de BUND van de stad Shanghai. China. Shanghai, april 1999. Foto: Vincent Mentzel

Staatsbezoek aan Brazilië van Koningin Beatrix, Kroonprins Willem Alexander en Prinses Máxima. Brazilië. Rio de Janeiro, mei 2003. foto VINCENT MENTZEL.

Met de postzegel van Willem-Alexander en Máxima in Brazilië uit 2003 is bij nadere beschouwing iets raars aan de hand. Op de originele foto staan Willem-Alexander en Máxima naast Beatrix. Op de zegel is Beatrix verdwenen. Dat klopt, zegt Mentzel, die is eraf gehaald omdat zij hier ,,niet ter zake doende” was. ,,We wilden een foto van alleen het echtpaar.” Mentzel ziet er geen kwaad in. ,,Dit is geen journalistiek, maar een serie postzegels, een kunstwerk”.
Ook twee van de vier foto’s foto’s die als extraatje op de randen van het postzegelvel staan, zijn volgens Mentzel ,,enigszins” bewerkt. Een van die foto’s is gemaakt door prins Claus. Op de ander, van een staatsbezoek aan China in 1999, liepen oorspronkelijk wat meer Chinezen naast Willem-Alexander.

    • Merel Thie