‘Je wordt geen tien keer vader meer’

Eigen regelingen

Geleidelijk groeit het aantal bedrijven waar werkgevers zelf besluiten ook partners verlof te geven bij de geboorte van een kind.

Foto iStock

Het was een collega die hem er op attendeerde, vertelt Joris Toonders (28), oprichter en directeur van internetmarketingbedrijf Yonego. „Zijn vrouw was zwanger en we kwamen te praten over vaderschapsverlof. Ik was er eigenlijk nooit zo mee bezig. Maar twee dagen is natuurlijk belachelijk.” Toonders – zelf geen vader – besloot vervolgens vier weken betaald verlof in te voeren voor vaders (of vrouwelijke partners van moeders natuurlijk). De regeling bestaat nu een jaar, drie werknemers hebben er al gebruik van gemaakt. „En twee staan op de planning.”

Het is het soort eigen initiatief dat de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) aanmoedigt. De werkgeversbond ziet niets in een door de Europese Unie opgelegde regel: dat is „het terrein van werkgever en werknemer”, aldus een woordvoerder. Arbeidsvoorwaarden, medezeggenschap, dat zijn de plaatsen waar zoiets volgens de werkgeversbond geregeld zou moeten worden. Hij wijst op de complicaties waar „vaak aan voorbij wordt gegaan”. Kleine ondernemers bijvoorbeeld, hoe moeten die het bolwerken als twee werknemers in één week vader worden? En: „Wie gaat het betalen? Zo’n regeling gaat ongetwijfeld kostenverhogend werken.” 

Toonders, wiens bedrijf telt 85 werknemers heeft, hoort dat argument veel. „Maar mensen worden over het algemeen geen tien keer vader meer.” Voor hem is het simpel: als werknemers gelukkig zijn, door zo’n regeling bijvoorbeeld, dan zie je dat terug in de resultaten.

Lees ook: Ambitieus Brussels plan voor vaderschapsverlof, maar weinig kansrijk

Ook accountantskantoor PWC heeft een eigen regeling voor ouderschapsverlof, al sinds 2008. Partners – vandaar het consequent ouderschapsverlof genoemd wordt – kunnen na de geboorte van hun kind tien dagen opnemen. „Dat past bij een moderne organisatie. Als je echt wat wilt betekenen moet je voor een substantieel aantal dagen gaan”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Werknemers mogen zelf bepalen wanneer ze de dagen opnemen, in de praktijk is dat meestal „nadat de kraamhulp het huis heeft verlaten”. De regeling geldt voor alle 5.000 werknemers die het bedrijf in Nederland telt.

Volgens de AWVN is het vaderschapsverlof deel van een „breder achterliggend vraagstuk”: hoe krijg je een goede balans tussen werk en privé? Als er „behoefte” is aan méér verlof, dan heeft de vereniging nog wel een suggestie. „Veel werknemers krijgen hun vakantiedagen niet op, blijkt uit onze steekproeven”, zegt de woordvoerder. „Daar ligt een mogelijkheid.”

    • Annemarie Sterk