Handel

Trump zoekt ruzie met Canada, stelt eerste accijnzen in op hout

Een handelsconflict dreigt tussen de Verenigde Staten en Canada wegens een Amerikaans besluit om invoeraccijnzen in te stellen op Canadees hout. De accijnzen, van 3 tot 24 procent, zijn de eerste die worden ingevoerd door de regering van president Trump, die protectionistische maatregelen heeft beloofd. Canada, een van de grootste handelspartners van de VS, maakt deel uit van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA. Volgens de VS ontvangen Canadese houtproducenten oneerlijke subsidies. Canada bestrijdt dat. Minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland zei dat Canada zijn handelsbelangen fel zal verdedigen. Trump haalde dinsdag in een tweet ook uit naar de Canadese zuivelindustrie, die „zaken voor onze zuivelboeren in Wisconsin en andere grensstaten heel moeilijk maakt”. (NRC)