Duurzaamheidsoverleg

Politieke partijen sluiten breed akkoord over klimaatbeleid

Sluiting van alle kolencentrales, wegenbelasting op basis van gereden kilometers en een Klimaatwet waarin jaarlijks 2 tot 3 procent energiebesparing wordt gegarandeerd. Dat stelt het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen, waarin VVD, D66, GroenLinks, PvdA, SGP, PvdD en ChristenUnie vertegenwoordigd zijn, in het manifest Duurzaam is de toekomst. Het overleg claimt daarmee de concepttekst voor een nieuw regeerakkood te hebben aangereikt. Over de inhoud is volgens de opstellers immers draagvlak bij de achterban. De voorstellen in het manifest gaan verder dan CDA en VVD in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Zo zijn beide partijen geen voorstander van een door het linkse blok in de Tweede Kamer bepleitte Klimaatwet en ook niet van sluiting van alle kolencentrales in Nederland. (NRC)