Recensie

Dadaïstische demo’s als historische voetnoot

Met het nummer ‘Brown Eyed Girl’ trapte Van Morrison in 1967 een solocarrière af die duurt tot vandaag en die hem op 9 juli naar North Sea Jazz brengt. Morrisons hit kreeg een nasleep toen hij na de dood van producer Bert Berns af wilde van zijn contract met Bang Records, dat zonder zijn instemming zijn debuutalbum Blowin’ Your Mind! had uitgebracht.

Hij was het label nog nieuwe muziek schuldig en om daaraan te voldoen nam hij in één sessie 31 tracks op, waarvan hij de teksten ter plekke improviseerde. Nauwelijks uitgewerkte ‘songs’ als ‘Wobble and Ball’ en ‘Ring Worm’ zijn hilarisch minimalistisch. In ‘The Big Royalty Check’ en ‘Blowin’ Your Nose’ hekelt hij zijn platenmaatschappij. Deze dadaïstische demo’s verschijnen als voetnoot bij de complete Bang Masters, het compilatie-album dat in 1991 verscheen. Historisch materiaal van een oude meester.