criminaliteit

Israël pakt tiener voor bommeldingen die VS zagen als bewijs voor antisemitisme

Antisemitisme in de VS Duizenden bommeldingen van een Joodse tiener werden in de VS gezien als bewijs voor groeiend antisemitisme.

Een Israëlisch-Amerikaanse tiener is maandag in Tel Aviv aangeklaagd voor meer dan 2.000 bommeldingen bij Joodse organisaties, vliegvelden en politiebureaus, vooral in de Verenigde Staten. De 18-jarige man uit de Israëlische stad Ashkelon zou volgens de aanklagers ook hebben geprobeerd om Amerikaanse politici af te persen.

Volgens het Israëlische ministerie van Justitie wilde de verdachte „aanzienlijke paniek” veroorzaken. Dat is gelukt. De bommeldingen begonnen nadat Trump president was geworden. Commentatoren beschouwden deze als bewijs dat het antisemitisme onder Trump toenam. Joodse organisaties verscherpten de beveiliging.

Groot was de verbazing toen de verdachte zelf Joods bleek te zijn. Tussen januari en maart pleegde hij zeker 245 dreigtelefoontjes. In 2015 zou hij al meer dan 240 bommeldingen hebben gedaan bij scholen in de VS en Canada. Volgens advocaten heeft de man een hoog IQ maar beschikt hij over de „emotionele intelligentie van een vijfjarige”.

Een van de aanklachten betreft de bommelding op een El Al-vlucht naar Israël, waardoor het passagierstoestel een noodlanding moest maken, begeleid door Franse en Zwitserse gevechtsvliegtuigen. Een ander doelwit was een vlucht van NBA-basketbalteam Boston Celtics.

Behalve voor bommeldingen en afpersingen wordt de man onder andere verdacht van cybermisdaden, witwassen, illegaal wapenbezit, drugsverkoop en bezit van kinderporno. Hij zou tegen betaling politiebureaus, scholen en vliegvelden hebben gebeld. De afpersingspraktijken waren zo professioneel dat de man er 200.000 euro mee zou hebben verdiend.

De Israëlische zender Channel 2 meldt dat het Israëlische ministerie van Justitie een informeel uitleveringsverzoek van de VS heeft afgewezen omdat de man zijn misdaden in verschillende landen zou hebben gepleegd.

    • Derk Walters