Brieven

Consumentenvertrouwen

Die stijging van de huizenprijs is juist slecht nieuws

In de krant van 22 april bejubelt Marike Stellinga voor de tweede keer het „goede economische nieuws” dat het consumentenvertrouwen opstuwt. Ze noemt daarbij onder andere de hogere huizenprijzen. Dat is opmerkelijk. Hoezo is de stijging van de huizenprijzen goed nieuws? Kopers steken zich welgemoed in de schulden, want de kunstmatig lage rente maakt lenen spotgoedkoop. De stijgende huizenprijzen jagen de hele economie aan, en zijn daarmee de voornaamste oorzaak van dat goede nieuws. Maar Nederland raakt hierdoor wel verslaafd aan die lage rente, die ondertussen de grote vijand is van pensioenfondsen en verzekeraars. Zij hebben even kunnen profiteren van stijgende aandelenkoersen, die ook al het gevolg zijn van die lage rente en de daaruit volgende jacht op rendement op de beurzen. Dit effect zal tijdelijk blijken.

Zo dreigt een lose-lose scenario: als de rente laag blijft zijn pensioenfondsen en dus gepensioneerden de klos, als hij stijgt stort de huizenmarkt even hard in als hij is opgeklommen, met rampzalige gevolgen voor die vrolijke leners en de Nederlanse economie.

Consumentenvertrouwen als barometer van de economie? Luister liever eens naar Klaas Knot, president van onze centrale bank, en zet zogenaamde meevallers opzij voor de volgende crisis.

    • Willem Feltkamp