Britse fiscus valt West Ham en Newcastle binnen

Newcastle-directeur Lee Carnley zou bij de invallen zijn gearresteerd.

Een fan van West Ham United laat zijn pet zien voor de wedstrijd tegen Everton op 22 april. Foto Toby Melville/Reuters

De Britse belastingdienst (HMRC) is woensdagmorgen met 180 ambtenaren kantoren van de Engelse voetbalclubs West Ham United en Newcastle United binnengevallen. Dat melden Britse media, waaronder Sky News, op basis van een verklaring van HMRC. De invallen zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek naar belastingfraude.

Bij de invallen, die plaatsvonden in het “zuidoosten en noordoosten van Engeland”, zijn “meerdere personen die in de voetbalindustrie werken” gearresteerd, volgens HMRC. Telefoons, computers en financiële documenten zijn in beslag genomen. Volgens Sky News is een van de gearresteerden Lee Charnley, directeur van Newcastle. Twee dagen geleden promoveerde Newcastle nog na een jaar afwezigheid weer naar de hoogste voetbalklasse in Engeland, de Premier League.

In Frankrijk hebben ook invallen en arrestaties plaatsgevonden. Daar kreeg de HMRC hulp van Franse autoriteiten. Vooral Newcastle heeft de laatste tijd veel spelers gekocht van Franse clubs, schrijft The Guardian.

‘Een duidelijk signaal’

In een verklaring schrijft de Britse belastingdienst:

“Dit strafrechtelijk onderzoek is een duidelijk signaal dat, wie je ook bent, als je belastingfraude pleegt, je kunt verwachten dat je de gevolgen ervan zult moeten ondergaan.”

Volgens BBC-sportjournalist Dan Roan verzamelden zich om 08.00 uur lokale tijd zo’n vijftig HMRC-ambtenaren bij kantoren van West Ham United bij het Olympisch Stadion in Londen en moest de club documenten overhandigen:

Twitter avatar danroan Dan Roan I’m told around 50 HMRC officers raided West Ham’s offices at the London Olympic stadium at 8am today. Club has had to hand over documents

West Ham heeft in een officiële verklaring laten weten alle medewerking te verlenen aan de Britse autoriteiten.

Een woordvoerder van de voetbalclub Chelsea heeft aan The Guardian bevestigd dat belastingambtenaren ook die club hebben benaderd voor informatie. Er is niets in beslag genomen en er is naar verluidt geen bewijs dat de club iets heeft misdaan. De Chelsea-woordvoerder zei tegen de Britse krant: “In verband met zijn bredere onderzoek, heeft de HMRC om bepaalde informatie gevraagd, die Chelsea zal overhandigen.”

Het Engelse voetbal werd afgelopen jaar geplaagd door smeergeldschandalen. Lees het verhaal van onze correspondent over de “verrotte” voetbalwereld: Geld, ijdelheid en hebzucht

De verklaring van HMRC werd getwitterd door BBC-journalist Roan:

    • Menno Sedee