Afschrijving op SBS zet Sanoma in rode cijfers

Het moederbedrijf moest door de SBS-deal 424,6 miljoen euro afschrijven. Afgezien daarvan boekte Sanoma winst.

Een exterieur van het hoofdkantoor van mediabedrijf Sanoma. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Finse mediaconcern Sanoma heeft het eerste kwartaal van dit jaar 423 miljoen euro verlies geboekt. Dat is volledig te wijten aan de verkoop van SBS-zenders (Net 5, SBS 6, SBS 9 en Veronica) aan Talpa. Daardoor moest het moederbedrijf 424,6 miljoen euro afschrijven. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Sanoma woensdag bekendmaakte.

Bij de berekening van de afschrijving is ervan uit gegaan dat Sanoma 100 procent van de aandelen van SBS heeft. In werkelijkheid had Sanoma 67 procent in bezit. Het totale verlies in dit eerste kwartaal door de SBS-afschrijving is dus eigenlijk 286,8 miljoen euro. Na afronding van de verkoop, naar verwachting in het derde kwartaal, wordt dit verrekend.

Lees de reconstructie: Hoe SBS honderden miljoenen euro’s minder waard werd

Afgezien van de boekhoudkundige ingrepen maakte Sanoma in het eerste kwartaal 11,4 miljoen euro winst, een flinke stijging ten opzichte van de 1,9 miljoen euro winst in het eerste kwartaal van 2016.

De totale omzet van het bedrijf zakte met 2,4 procent naar 343,8 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar. De Finse thuismarkt deed het nog het best.

Nederland en België

De Belgisch-Nederlandse activiteiten, waaronder de Nederlandse tijdschriften LINDA, Libelle en Donald Duck en de nieuwssite Nu.nl, daalden met 4,3 procent van 175,6 naar 168,1 miljoen euro, vooral door printdivisie (-7 procent).

Ook de advertentie-inkomsten bij de tv-zenders vielen tegen, maar dat zou onder meer komen omdat Pasen in het tweede kwartaal viel. In 2016 viel Pasen nog in maart. SBS heeft ook last van teruglopende kijkcijfers. Nederlanders en Belgen kijken steeds minder vaak lineaire tv door de opkomst van videodiensten als Netflix.

De brutowinst in deze landen steeg wel met een kwart naar 9,3 miljoen euro door een goede kostenbeheersing, aldus Sanoma. Zo is het personeelsbestand ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016 met 7,3 procent verkleind, van 1.872 naar 1.736 werknemers.

    • Menno Sedee