Aandelen

Philips bouwt belang in Lighting af, verliest meerderheid

Philips gaat een deel van zijn belang in de voormalige lichtdivisie Philips Lighting verkopen. Dat maakte het Eindhovense bedrijf dinsdag bekend. Het gaat om bijna 15 procent van alle Philips Lighting-aandelen, naar de huidige beurskoers ter waarde van bijna 650 miljoen euro. Als alle aandelen daadwerkelijk worden verkocht, blijft Philips nog steeds veruit de grootste aandeelhouder in Philips Lighting, maar met iets meer dan 40 procent bezit het moederbedrijf dan niet meer de absolute meerderheid van de aandelen. Nu is dat nog bijna 54 procent. Philips Lighting werd vorig jaar naar de beurs gebracht. Financieel heeft het bedrijf het nog niet makkelijk. In 2016 daalde de omzet met 4,7 procent tot 7,1 miljard euro. De winst daalde zelfs met bijna een kwart, tot 185 miljoen euro. (NRC)