Turkije bombardeert Jezidi-gebied Sinjar

Achttien strijders van de Koerdische groep YPG en vijf militairen van het Noord-Iraakse leger zouden daarbij zijn omgekomen.

Foto: Rodi Said/Reuters

Het Turkse leger heeft dinsdag voor het eerst Koerdische doelwitten in de Noord-Iraakse regio Sinjar gebombardeerd. Op die politiek gevoelige plek pleegde Islamitische Staat in 2014 een genocide op Jezidi’s. Volgens persbureau AP zijn ten minste achttien leden van de Koerdische groep YPG bij de aanval omgekomen. Het Turkse leger spreekt van zeventig gedode YPG-leden. Ook zijn onbedoeld vijf leden van het met Turkije bevriende Noord-Iraakse leger geraakt.

Het Turkse leger zegt met de aanval te willen voorkomen dat Koerdische strijders en wapens Turkije in worden gesmokkeld. Behalve het Noord-Iraakse Sinjar bombardeerden Turkse gevechtsvliegtuigen ook Noordwest-Syrië. In die twee regio’s beschermt YPG dorpen tegen Islamitische Staat.

Twitter avatar HDNER Hürriyet Daily News VIDEO: Turkish military releases footage of air strikes on Iraq’s Sinjar https://t.co/ueuPESYwm1 https://t.co/iUmNB1iT0D

Volgens lokale media zouden naast militaire doelwitten ook een mediacentrum en een radiostation zijn geraakt. De bombardementen vonden zo dicht bij de kampen van Jezidi-vluchtelingen plaats dat zij explosies zagen.

Twitter avatar Matthew__Barber Matthew Barber 8) Airstrikes were so close to civilian camps that #Yazidi families could see some of the strikes from their tents. People are terrified.

“Broedplaats terroristen”

Turkije bombardeert al jaren grondgebied in Noord-Irak, maar een aanval op de regio Sinjar is nieuw. Doelwit van de luchtaanvallen is normaal de Turks-Koerdische gewapende groep PKK, waar YPG aan gelieerd is. YPG is in Sinjar aanwezig sinds het Jezidi’s te hulp schoot in 2014, toen Islamitische Staat het gebied aanviel en honderden mensen vermoordde.

In Syrië valt het Turkse leger wel al langer aan PKK-gelieerde groepen aan. Zo werden vorige maand dichtbij de Syrische stad Manbij acht dorpen geraakt door bombardementen.

Lees ook: Turkije valt door VS gesteunde milities aan in Syrië

Turkije is ongerust over de groeiende invloed van Koerdische groepen aan de grens door de strijd tegen Islamitische Staat. Het ziet de regio Sinjar als een broedplaats voor terroristen. De Turkse president Erdogan zei eerder dat hij niet zou toestaan dat Sinjar het nieuwe Kandil zou worden, verwijzend naar de bergen waar het hoofdkwartier van PKK is.

Lees ook: Syrische Koerden rekenen op de inlijving van Raqqa

Noord-Iraaks leger

Bij de luchtaanval kwamen vijf militairen van het Noord-Iraakse leger om, waarschijnlijk door een vergissing. Turkije en Noord-Irak (KDP) zijn op goede voet met elkaar en werken samen tegen PKK. Ook Noord-Irak wil af van de invloed van de PKK in Sinjar sinds de genocide op Jezidi’s. Daarom zijn in het gebied zowel Noord-Iraakse militairen gestationeerd als de YPG, die eerder al wel eens met elkaar in conflict kwamen.

Twitter avatar yarotrof Yaroslav Trofimov Turkey escalation against PKK risks damaging ties with Ankara-friendly KDP if done recklessly. https://t.co/kD2ccqJfpq

Het leger van de autonome regio Noord-Irak zegt de verantwoordelijkheid voor de vijf omgekomen Noord-Iraakse militairen bij de PKK te leggen, niet bij Turkije.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Irak heeft wel de aanval afgekeurd en noemt het een “schending van de soevereiniteit van Irak”. Ook de Verenigde Staten hebben hun afkeuring uitgesproken en benadrukken dat de aanval niet is goedgekeurd door de internationale coalitie die strijdt tegen IS.

    • Kim Deen