Trump spreekt elders tijdens Correspondents’ Dinner

. Tijdens het White House Correspondents’ Dinner, dat zaterdag zonder de Amerikaanse president plaatsvindt, zal Donald Trump optreden in Harrisburg (Pennsylvania). Dat maakte de president op Twitter bekend. Al in februari liet Trump weten, ook via Twitter, dat hij er zaterdag niet bij zal zijn.

Het is de eerste keer in 36 jaar dat een president het jaarlijkse Correspondents’ Dinner niet bijwoont. Traditioneel nemen bij dat diner, waar behalve de pers ook politici en Hollywoodsterren worden uitgenodigd, komieken de president op de hak. Op zijn beurt maakt de president grappen over de pers en zichzelf. Trump heeft niet gezegd waarom hij er niet bij is, maar betichtte de media in zijn campagne steevast van leugens.

Komiek van de avond zaterdag is Hasan Minhaj. Tegelijkertijd houdt komiek Samantha Bee een alternatieve tv-show, Not The White House Correspondents’ Dinner. Bee in een promo: „We vieren de vrije pers, zolang die nog bestaat.”

De White House Correspondents’ Association (WHCA) werd in 1914 opgericht. Een aantal politiek verslaggevers vreesde uitsluiting van de persconferenties van president Wilson en drongen aan op een opener opstelling van de regering. Het jaarlijkse diner, dat sinds 1920 gehouden wordt, moet daar symbool voor staan. Bij het eerste diner kwam president Harding trouwens niet opdagen. De laatste keer dat de president niet kwam, was in 1981; president Reagan herstelde toen van een aanslag. Sinds 1993 zendt C-SPAN het diner live uit.

In 2011 werd Trump, toen te gast als vastgoedmagnaat, overigens al voor schut gezet door president Obama en komiek Seth Meyers. Trump had Obama’s afkomst in twijfel getrokken.