Stadion Ajax gaat Johan Cruijff Arena heten

De directie van Ajax, het bestuur van het stadion en de gemeente Amsterdam zijn het daarover eens.

Foto Remko de Waal / ANP

De Amsterdam Arena wordt omgedoopt in de Johan Cruijff Arena. Dat maakte Ajax, de club die in het stadion voetbalt, dinsdagavond bekend op zijn website. Het bestuur van het stadion, de directie van Ajax en de gemeente Amsterdam zijn het officieel eens geworden over de naamswijziging.

De naam van het voetbalstadion verandert niet per direct. De drie betrokken partijen hebben een intentieverklaring getekend, die ze nu moeten omvormen in een definitief contract. Binnen zes maanden willen het stadion, de club, de burgemeester en de wethouder van Sport dat voorleggen aan de gemeenteraad. De gemeente gaat ook een straat, plein of brug naar de voetballegende vernoemen.

Vereerd

Volgens Ajax heeft Cruijffs zoon Jordi namens de familie laten weten verheugd te zijn over de naamswijziging. De familie liet al snel na het overlijden van Cruijff, op 24 maart vorig jaar, weten dat ze vereerd zou zijn met zo’n eerbetoon.

Lees ook: Wie zit dwars bij de Johan Cruijff Arena?

Ook andere partijen waren voorstanders van een nieuwe naam voor de Arena. Dat het desondanks meer dan een jaar heeft geduurd voor er een afspraak is gekomen, lag onder meer aan de ingewikkelde eigendomsstructuur van de Arena. Rond de 2.500 partijen bezitten een deel van het stadion. Ook het feit dat het door een vernoeming naar Cruijff niet meer mogelijk is een sponsornaam aan de Arena te koppelen, was een discussiepunt.