Brieven

Sint Maartenschool Nijmegen

Denk liever aan die kinderen en hou eens op met het ‘beleid’

Foto David van Dam

Een stomp – there you are! – recht tussen je ogen, het artikel en de foto’s van en over de Nijmeegse Sint Maartenschool (De kinderen van de Maartenschool, NRC 22/4). Kinderen met problemen, kinderen met een vaak ernstige handicap, die zich uitstekend op hun plaats voelen, en dat duidelijk ook zijn, op de Sint Maartenschool. Kind voor kind leer je ze in kort bestek kennen.

Maar helaas: het artikel is niets minder dan de kroniek van een aangekondigde dood. Of, zoals directeur Ria van der Heijden van Stromenland, het (zoveelste) samenwerkingsverband, laat weten: de Sint Maartenschool is – helaas, helaas! – een kostbare school en al die andere 161 onderwijsinstellingen hebben het geld ook hard nodig.

En dan volgt een even voorspelbaar als treurig verhaal over kinderen die met een beetje goede wil best in het reguliere onderwijs terecht kunnen en vooral: moeten, omdat ‘we’ dat zo hebben afgesproken.

Ik houd op; we kennen de afloop. Een ramp in wording, zowel voor Jimmy, Teeuw en Silvijn als voor hun ouders.

Zullen we eens even ophouden met ‘beleid’?

    • Bob Lagaaij