Scheepvaart

Nederlandse binnenvaart vervoert meer, maar verdient minder

De Nederlandse binnenvaart heeft het aflopen jaar wat meer goederen in containers en natte bulk, bijvoorbeeld benzine en diesel, vervoerd en juist wat minder droge bulk zoals ertsen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdagochtend bekendgemaakt. In totaal transporteerden binnenvaartschepen 363 miljoen ton vracht over de Nederlandse wateren. Dat is 1 procent meer dan in 2015. Extra geld bracht dat echter niet op, meldde het CBS eerder al. De omzet ging elk kwartaal juist met meerdere procenten op jaarbasis omlaag. Door onder andere overcapaciteit in de markt stonden de tarieven in de binnenvaart stevig onder druk. Eind 2016 lagen de prijzen ruim 17 procent onder het niveau van een jaar eerder. Bijna 95 procent van het vervoer komt van of gaat naar Duitsland en België.(ANP)

    • Mark Duursma