Rechtszaak

Vier jaar cel voor hoogbejaarde vrouw voor doodsteken van haar echtgenoot

De 89-jarige Antonia B. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het doodsteken van haar 88-jarige echtgenoot.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had een lagere straf geëist dan gebruikelijk, vanwege de hoge leeftijd van de verdachte.

De 88-jarige echtgenoot van Antonia B. werd op 10 januari 2015 doodgestoken in zijn woning. B. heeft altijd ontkend, maar zij was de enige die thuis was en heeft niemand anders gezien. In een messenblok in de keuken werd een mes gevonden met bloed van haar man erop. Toen de hulpdiensten arriveerden, deed Antonia open.

De rechtbank oordeelt dat „het niet anders kan” dan dat de vrouw verantwoordelijk is voor de dood van haar man, ook omdat er in de woning geen sporen van braak zijn aangetroffen. De verdachte heeft over het leven van haar man beschikt „alsof haar dat toebehoorde” concludeert de rechtbank. „Alleen een substantiële straf” doet volgens de rechtbank recht aan de „buitengewone ernst” van dit feit.

Uit het onderzoeksdossier bleek volgens de rechtbank dat het echtpaar een „teruggetrokken bestaan leidde”. Door zijn slechte gezondheid was de man volledig aangewezen op zijn vrouw, die echter niet in staat was voldoende zorg te bieden, concludeert de rechtbank. Tijdens de rechtszaak tegen Antonia gaf zij aan dat ze haar kinderen niet om hulp had willen vragen omdat die werken. Haar man en zijn bed waren ernstig vervuild.

De rechtbank schrijft dat „uit niets blijkt” dat het slachtoffer zijn leven „als voltooid beschouwde of dat derden hem niet hadden kunnen verzorgen”.

Antonia is ondanks haar leeftijd geschikt voor detentie bevonden. Ze is helder, oordeelden een psycholoog en een psychiater. Haar leeftijd en het ontbreken van een strafblad waren wel reden een lagere straf op te leggen dan gebruikelijk. Ook omdat detentie haar naar verwachting „bovengemiddeld zwaar” zal vallen. (NRC)

    • Merel Thie