Netanyahu zegt ontmoeting met Duitse minister af

De Israëlische premier is verbolgen over een bezoek van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken aan een kritische organisatie.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel wacht op de Israëlische president Reuven Rivlin. Foto Abir Sultan/EPA

Een geplande ontmoeting tussen premier Netanyahu en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel is dinsdag door Netanyahu afgeblazen. Aanleiding is een gepland bezoek van Gabriel aan een ngo. De afzegging is opmerkelijk, omdat Duitsland al jaren een trouw bondgenoot van Israël is.

Gabriel is deze week op bezoek in Israël en dinsdagavond stond een bezoek aan twee ngo’s op het programma. Een daarvan is Breaking The Silence, een organisatie van voormalige militairen die misstanden in het Israëlische leger aan de kaak stellen. De ngo kwam eerder dit jaar in het nieuws met een rapport over de verregaande samenwerking tussen het leger en kolonisten. Die laatste groep zou de militairen actief ondersteunen bij de bezetting van Palestijns gebied. De zaak ligt gevoelig, aangezien het leger als een belangrijk instituut in Israël wordt gezien.

Lees ook: ‘Kolonisten en Israëlisch leger werken samen bij bezetting’

Het voornemen van Gabriel om juist bij Breaking The Silence langs te gaan, viel dan ook niet goed bij Netanyahu. Maandag werd al gedreigd met het afzeggen van de afspraak als Gabriel voornemens bleef om de ngo op te zoeken. Een woordvoerder van Netanyahu over het besluit van dinsdag:

“Stel je voor dat buitenlandse diplomaten die naar de VS of Groot-Brittannië reizen met ngo’s afspreken die Amerikaanse of Britse soldaten voor oorlogsmisdadigers uitmaken. Leiders van dergelijke landen zouden dat zeker niet accepteren.”

Gabriel laat in een reactie weten verrast te zijn door het besluit, maar hij stelt ook dat het incident geen gevolgen gaat hebben voor de band tussen beide landen:

“Het is geen catastrofe. Er zal zich weer een mogelijkheid voordoen om elkaar te ontmoeten.”

“Afzeggen is spijtig”

Het gebeurt vaker dat staatslieden die naar Israël reizen, ook een bezoek brengen aan kritische ngo’s. Dat Netanyahu juist bij een bezoek van een minister van een bevriend land dat doet, is zeer ongewoon. NRC-correspondent Derk Walters:

“Het laat zien hoe Netanyahu tegenwoordig met critici omgaat: het lijkt zo langzamerhand alsof het dissidenten zijn. Opvallend is ook dat journalisten van sommige rechtse media zich achter Netanyahu scharen. En dat terwijl het hier een van de meest bevriende landen betreft.”

    • Philippus Zandstra