MIVD

Militaire inlichtingendienst maakt sterke groei door

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) beleeft een flinke groei. Van 2015 tot en met 2017 krijgt hij er 220 voltijdsaanstellingen bij. Dat komt neer op een groei, in drie jaar tijd, van ruim 20 procent. De dienst, die inlichtingen verzamelt in het buitenland ter ondersteuning van bijvoorbeeld de militaire missie in Mali of activiteiten van Defensie in het Midden-Oosten, heeft nu zo’n duizend volledige banen.

Dit blijkt uit cijfers die NRC bij de MIVD heeft opgevraagd; het maandag verschenen jaarverslag bevat die informatie niet.

De groeispurt van de militaire inlichtingendienst vindt vooral plaats in 2016 en 2017, aldus Defensie. In 2015 groeide de MIVD met 43 fte’s, verdeeld over diverse afdelingen en disciplines. In 2016 en 2017 komen er 179 fte’s bij.

Eerder deze maand bleek ook de binnenlandse inlichtingendienst AIVD te groeien als kool. Die kreeg er vorig jaar meer dan 240 voltijdsaanstellingen bij, waardoor het totaal op 1.768 kwam. In het lopende jaar kan de dienst waarschijnlijk nog ruim tweehonderd fte’s aannemen, zo bleek uit het jaarverslag over 2016, dat de dienst deze maand publiceerde.

In zijn jaarverslag waarschuwt de MIVD voor groeiende (digitale) dreiging en „destabilisering” door Rusland. Het gevaar schuilt vooral in de wereldwijde verspreiding van geavanceerde Russische wapensystemen, cyberdreiging en hybride oorlogsvoering.

Zondagavond werd bekend dat hackers twee jaar lang toegang hadden tot e-mails van medewerkers van het Deense ministerie van Defensie. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Claus Hjort Frederiksen gaat het om dezelfde Russische groep die antidopingagentschap WADA en de Amerikaanse Democraten gehackt zou hebben. (NRC)