In L’Estanyol vieren familie en vrienden de 70ste geboortedag van Johan Cruijff

Foto ANP

Chef-kok Joan Font schiet vol als hij vertelt wat dinsdag het menu wordt ter ere van de zeventigste geboortedag van Johan Cruijff. „We eten warme asperges met hollandaisesaus. En daarbij wordt een Zuid-Afrikaanse witte wijn geschonken die is uitgezocht door Danny”, zegt hij nadat hij zich in een vertrek van restaurant L’Estanyol herpakt heeft. Hier staat tafel nummer 14, de tafel van Cruijff.

Ongeveer twintig familieleden en vrienden van de op 24 maart 2016 overleden voetballer komen in het restaurant van Cruijffs geliefde golfclub bijeen. Ze herdenken de 70ste verjaardag met een feestmaaltijd. „Hij kwam hier heel vaak golfen en eten. In de loop der jaren zijn we vrienden geworden. Ik zal dan ook niet in de keuken staan, maar samen met de anderen aan tafel zitten”, zegt Font. „Het zal een mooie avond worden voor een speciaal mens.”

Restaurant L’Estanyol ligt vlak bij het dorpje Montanyà. Op deze plek kwam Nederlands beste voetballer ooit in zijn vrije tijd tot rust. Cruijff kocht er al in jaren zeventig, toen hij nog als speler voor Barcelona actief was, een vakantiehuis. Tijdens de zomermaanden verbleef hij vaak met zijn gezin in de Catalaanse bergen. Zijn familie komt hier nu nog op speciale gelegenheden bij elkaar. Vorig jaar is de as van Cruijff uitgestrooid onder een bankje in de tuin van het huis.

De Cruyff Foundation organiseert, in samenwerking met Ajax, in Amsterdam dinsdag een hardloopevenement. De ‘Cruyff Foundation 14K Run’ start bij de Arena en voert langs memorabele plekken uit Cruijffs leven naar het Olympisch Stadion.

Lees ook: Een interactieve tour door het Barcelona van Cruijff.
    • Koen Greven