Gifgasaanval

Syrische wetenschappers op zwarte lijst VS

De Verenigde Staten hebben 271 medewerkers van een Syrische wetenschappelijk overheidsbureau op een zwarte lijst geplaatst. De maatregelen, maandag bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Financiën, volgen op een bombardement, begin april, op de Syrische stad Idlib. Daarbij werden tientallen burgers getroffen met – waarschijnlijk – het gifgas sarin. Het Syrische Centrum voor Wetenschappelijke Studies en Onderzoek (SSRC) zou chemische wapens ontwikkelen voor de regering-Assad. Volgens de Amerikanen treffen de sancties „hoogopgeleide” personen die werkzaam zijn voor het chemische wapenprogramma van Assad en die gebruik zouden maken van internationale financiële systemen. Hun tegoeden worden bevroren en er is een verbod ingesteld om zaken met hen te doen. (NRC)