Gas

Financiering Nord Stream 2 rond

Het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft een belangrijke stap gezet om meer gas naar Europa te kunnen vervoeren. Vijf grote Europese energiebedrijven, waaronder Shell, hebben maandag in Parijs een akkoord gesloten om de andere helft van de zeer omstreden pijpleiding Nord Stream 2 te financieren, zo melden de betrokken bedrijven. De pijpleiding van 1220 kilometer is een rechtstreekse verbinding van Rusland naar Duitsland door de Oostzee en krijgt een capaciteit van 55 miljard kubieke meter gas per jaar. Daarmee wordt de bestaande capaciteit, van Nord Stream 1, verdubbeld. Gazprom wil begin volgend jaar beginnen met de aanleg van de pijpleiding. Eind 2019 moet de bouw zijn afgerond. De vijf bedrijven – Shell, Wintershall, Uniper, OMV en Engie – financieren elk 10 procent van de pijpleiding die in totaal 9,5 miljard euro gaat kosten. Zij dragen ieder 950 miljoen euro bij. De Britse krant Financial Times meldt dat het project gefinancierd wordt in de vorm van langlopende leningen. Gazprom financiert de andere helft van de pijpleiding. Het Russische gasbedrijf is ook verantwoordelijk voor de levering van het gas dat afkomstig is uit Rusland. Polen en andere Oost-Europese landen zijn fel tegenstander van dit project omdat het Europa te afhankelijk zou maken van Russisch gas en het Oekraïne en andere doorvoerlanden buitenspel zet. (NRC)