Fors hoger bod van PPG zet druk op bestuur AkzoNobel

Overnamestrijd

Daags voor een belangrijke aandeelhoudersvergadering, deze dinsdag, verbeterde het Amerikaanse PPG zijn bod op AkzoNobel.

In de felle overnamestrijd om verf- en chemieconcern AkzoNobel heeft belager PPG zijn bod maandag voor de tweede keer verhoogd. De druk op de Akzo-top om met de Amerikanen in gesprek te gaan, neemt daarmee verder toe.

PPG (Histor) biedt nu 96,75 euro per aandeel voor het Nederlandse verfbedrijf. Dat komt neer op bijna 27 miljard voor het hele bedrijf, bijna 50 procent boven de beurswaarde van AkzoNobel (Sikkens, Flexa) vóórdat de interesse van PPG bekend werd.

Het gaat volgens de Amerikanen om „een laatste uitnodiging” aan het Nederlandse bedrijf om te komen onderhandelen. Eerder liet PPG-topman Michael McGarry al weten een vijandige overname niet uit te sluiten als hij geen medewerking krijgt.

AkzoNobel stelde in een korte verklaring het voorstel te bestuderen.

Het verbeterde bod van het bedrijf uit Pittsburgh – het vorige bedroeg 90 euro per aandeel – komt op een uiterst gevoelig moment: deze dinsdag houdt AkzoNobel zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die staat officieel in het teken van het afgelopen jaar, maar tijdens de vragenronde zal het management van AkzoNobel in discussie moeten over zijn weigering om met PPG in gesprek te gaan.

Vrees voor uitverkoop

Bestuursvoorzitter Ton Büchner heeft twee eerdere voorstellen van PPG resoluut afgewezen. Niet alleen was de prijs volgens hem te laag, ook zou een overname niet in belang zijn van werknemers en klanten en stuiten op onoverkomelijke mededingingsbezwaren. PPG spreekt dat nadrukkelijk tegen.

De standvastigheid van AkzoNobel – 46.000 werknemers, omzet 14,2 miljard euro – wordt gesteund door de Nederlandse politiek, die vreest voor een uitverkoop van Nederlandse multinationals sinds eerder dit jaar ook Unilever doelwit werd van een (mislukte) overnamepoging.

Politieke steun is echter niet genoeg. Akzo is aangewezen op zijn aandeelhouders. Een deel van hen, aangevoerd door het Amerikaanse hedgefonds Elliott Management, dringt al langer aan op onderhandelingen met PPG. Met het verbeterde bod wordt het voor beleggers aantrekkelijker zich bij Elliott aan te sluiten.

Aandeelhouders vergelijken het bod van PPG met het perspectief dat Büchner vorige week schetste in zijn nieuwe strategie. Hij kondigde een dividendverhoging aan, wil de chemicaliëntak afsplitsen en schroefde de winstverwachting op. Of hij dat laatste kan waarmaken, is onzeker.

Het aandeel van AkzoNobel won maandag bijna 5 procent in de AEX en sloot op 81,93 euro. Het aandeel van PPG steeg ruim 1,5 procent.

AkzoNobel pagina E3

    • Joris Kooiman