Bekritiseerde Peter Rehwinkel keert nu terug als burgemeester van Zaltbommel

Peter Rehwinkel gaat woensdag aan de slag als waarnemend burgemeester van Zaltbommel. Het oud-PvdA-Kamerlid blijft in elk geval aan tot de gemeenteraadsverkiezingen van volgend voorjaar.

De commissaris van de koning in Gelderland, Clemens Cornielje (VVD), heeft de 52-jarige Rehwinkel gekozen in overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Zaltbommel. De positie was vacant doordat de vorige burgemeester, Albert van den Bosch, voor de VVD in de Tweede Kamer is gekozen.

Voor Rehwinkel is de benoeming een terugkeer naar het burgemeestersambt, dat hij in oktober 2013 na veel negatieve publiciteit vaarwel zei. Rehwinkel was van 2004 tot 2009 burgemeester van Naarden. Daarna was hij burgemeester van Groningen. Zijn afwezigheid bij de ‘Project X-rellen’ in de Groningse buurgemeente Haren in 2012 kwam hem op kritiek te staan van onder meer toenmalig commissaris van de koningin John Jorritsma (VVD). Rehwinkel was korpsbeheerder en voorzitter van de veiligheidsregio. Ook een commissie onder leiding van Job Cohen (PvdA), die de rellen onderzocht, had kritiek.

Hij vertrok, naar eigen zeggen voor een als rampenmanager bij het internationale verbond van gemeenten UCLG, gevestigd in Barcelona. Dat bleek een vrijwilligersbaan die alleen kon worden vervuld door een zittende burgemeester. Vanuit Groningen kwam er veel kritiek omdat Rehwinkel wel wachtgeld kreeg. Uiteindelijk stortte hij een flink deel daarvan terug. De laatste jaren had Rehwinkel een consultancybedrijf, onder meer in crisismanagement.

    • Kees Versteegh