In beeld

50 jaar Willem-Alexander in 50 foto’s

Op 27 april 2017 wordt koning Willem-Alexander vijftig jaar. De fotoredactie selecteerde uit ieder jaar een foto van de koning.
1967, Utrecht. Willem-Alexander Claus George Ferdinand, prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg, één dag oud. Op de foto gezet door zijn vader Prins Claus. Volgens een verslaggever van het Utrechts Nieuwsblad hadden soldaten en politieagenten grote moeite om enthousiast publiek bij het Utrechts Academisch Ziekenhuis op afstand te houden.
Prins Claus von Amsberg/ANP
1968. Prinses Beatrix en prins Claus met kinderen Willem-Alexander en Johan Friso bij de doop van prins Johan Friso in Utrecht. Huub Oosterhuis schreef op verzoek van Claus een lied voor bij de doop.
ANP
1969, Soestdijk. Prins Willem-Alexander speelt met een ballon op het bordes van paleis Soestdijk tijdens Koninginnedag.
ANP
1970, Soestdijk. Prinses Beatrix en koningin Juliana met Willem-Alexander (l) Friso en Maurits (r), weer tijdens Koninginnedag.
ANP
1971. Willem-Alexander vlak voor zijn vierde verjaardag, de foto is gemaakt door zijn vader prins Claus.
Prins Claus von Amsberg/ Hollandse Hoogte
1972, Porto Ercole, Italië. Kroonprinses Beatrix en prins Claus met prins Wilem-Alexander, prins Johan Friso en prins Constantijn met zwemvestjes in zeilbootjes, op vakantie. De koninklijke familie heeft de villa 'De Gelukkige Olifant' in het kustplaatsje.
ANP
1973, Porto Ercole, Italië. Prins Willem-Alexander fotografeert tijdens de vakantie bij het Italiaanse vakantiehuis.
ANP
1974. Prins Willem-Alexander speelt in een holle boom. De plaats van de foto is onbekend.
ANP
1975, portret van prins Willem-Alexander tijdens Koninginnedag op paleis Soestdijk.
ANP
1976. Prins Willem-Alexander in een trapauto op een verkeerspark in Delfzijl. Het autootje is berucht omdat de prins ermee hard op een groepje fotografen inreed. Eén camera overleefde de actie van Willem-Alexander niet.
ANP/Benelux Press
1977. Prins Willem-Alexander op vakantie in het Italiaanse Porto Ercole.
Capitol photos/ANP
1978. De koninklijke familie op het bordes van paleis Soestdijk tijdens de viering van Koninginnedag. V.l.n.r.: prinses Beatrix, prins Claus, prinses Irene, prins Carel Hugo, koningin Juliana, prinses Margarita, prins Friso, prins Carlos, prins Constantijn, prins Willem-Alexander, prins Maurits.
ANP
1979. Weer op vakantie in het Italiaanse Porto Ercole. De kroonprins speelt bij het zwembad met zijn broers prins Constantijn en prins Friso.
Benelux Press/ANP
1980. Bij de laatste Koninginnedag op Paleis Soestdijk mag Willem-Alexander in een helikopter stappen.
ANP
1981. De eerste Koninginnedag van koningin Beatrix. Tijdens de openbare viering in Veere en Breda houden de prinsen Willem-Alexander en Constantijn een kussengevecht, terwijl prins Claus en prins Johan Friso toekijken.
ANP
1982, Amsterdam. Op bezoek bij Ajax ontmoet Willem-Alexander Johan Cruyff, zakenman Hans Teengs Gerritsen en voetbalbestuurder Ton Harmsen.
ANP
1983, prins Willem-Alexander neemt deel aan het jeugdcongres van de Verenigde Naties in het Nederlands Congresgebouw. Hij maakt deel uit van de 'Spaanse' delegatie.
ANP
1984, Koninginnedag, Prins Claus en prins Willem Alexander in de botsautootjes op de kermis in Den Haag.
ANP/Capital Photos
1985, prins Willem-Alexander tijdens zijn officiersopleiding, in marine-uniform.
ANP
1986, prins Willem-Alexander rijdt de Elfstedentocht uit en arriveert in het donker op de Bonkevaart in Leeuwarden
ANP
1987, kroonprins Willem-Alexander als piloot van een Beechcraft Bonanza in Eelde.
ANP
1988, na de officiële Koninginnedag in Genemuiden en Kampen verschijnt de koningin met familie onverwachts in de Amsterdamse Jordaan. Willem-Alexander krijgt een biertje en een rode zonnebril.
Cor Mulder/ANP
1989, Koningin Beatrix met Willem-Alexander in Apeldoorn, op de brug over de slotgracht van kasteel Het Oude Loo.
ANP
1990, Kroonprins Willem Alexander als beschermheer van de Koninklijk Nederlands Watersport Verbond in Amsterdam.
ANP
1991, Koningin Beatrix arriveert met haar zoon voor de troonrede van de regering van lijsttrekkers Wim Kok (PvdA) en Ruud Lubbers (CDA).
ANP
1992, Koningin Beatrix, prins Claus en prins Willem-Alexander zijn aanwezig bij de officiële ingebruikneming van de nieuwbouw van de Tweede Kamer. Naast de koningin zit Kamervoorzitter Deetman en naast prins Claus zit minister-president Lubbers.
Ed Oudenaarden/ANP
1993, Willem-Alexander krijgt een bosje zelfgeplukte bloemen van zijn moeder nadat de kersverse doctorandus in de geschiedenis zijn bul heeft gekregen. Ook prins Claus en de broers van Willem-Alexander waren bij de buluitreiking aanwezig.
ANP / Benelux Press
1994, Urk, prins Willem-Alexander in traditionele klederdracht tijdens Koninginnedag.
ANP / Capital Photos
1995, prins Willem-Alexander groet de deelnemende traditionele schepen tijdens het admiraalzeilen op het IJ in Amsterdam bij SAIL.
ANP / Capital Photos
1996, prins Willem-Alexander tijdens een bezoek aan het grote motor evenement TT in Assen.
ANP / Benelux Press
1997, prins Willem Alexander bezocht de dagopvang voor geestelijk gehandicapten Pasa Dia Karino op Bonaire, waar kaarsen worden gefabriceerd.
ANP
1998, Prinsjesdag, kroonprins Willem-Alexander met premier Wim Kok en Kamerlid Paul Rosenmöller in de Ridderzaal.
ANP
1999, Londen, prins Willem-Alexander ontmoet de Britse prins Charles van Wales in York House. Dit jaar zou hij de latere prinses Maxima ontmoeten.
AFP/WPA
2000, Willem-Alexander en chef de mission Jan Loorbach bij een wedstrijd van de Nederlandse tennisters Kristie Boogert en Miriam Oremans, op de Olympische Spelen in Sydney.
Paul Vreeker/ANP
2001, kroonprins Willem- Alexander en Maxima hebben zich verloofd. Maxima Zorreguieta laat op paleis Noordeinde de verlovingsring zien.
Beneluxpress/ANP
2002, Willem-Alexander en Maxima tijdens de kerkelijke inzegening van hun huwelijk in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
Frank van Beek / Capital Photos
2003, Koningin Beatrix kijkt naar prins Willem-Alexander die een ritje op de schommel maakt tijdens het bezoek van de koninklijke familie aan Wijhe op Koninginnedag.
ANP/Benelux Press
2004, Kroonprins Willem-Alexander heeft de eerste huldiging in het Holland Heineken House verricht tijdens de Olympische Spelen in Athene. Zwemster Inge de Bruijn, die met de estafetteploeg (4x100 vrij) brons won, had de eer. Ze werd ook derde, op de 100 meter vlinderslag.
Robin Utrecht/ANP
2005, prinses Maxima is bevallen van haar tweede dochter, Alexia Juliana Marcela Laurentien. De trotse vader Willem-Alexander toont haar in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag. Ze is de zus van Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, de eerste dochter van het paar.
ANP
2006, prins Willem-Alexander, prinses Maxima en hun dochters Amalia (boven) en Alexia op de tribune bij de 3000 meter dames op de Olympische Winterspelen in Turijn. Ireen Wüst won er een gouden medaille.
Olaf Kraak/ANP
2007, prinses Maxima is in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag bevallen van haar derde kind. Prins Willem Alexander komt trots binnen met zijn dochter: Ariane Wilhelmina Máxima Ines.
Olaf Kraak/ANP
2008, de Nederlandse waterpolosters zijn in Peking olympisch kampioen geworden. In de finale wonnen de vrouwen met 9-8 van de Verenigde Staten. Prins Willem-Alexander mengt zich tussen de feestende speelsters.
Robert Vos/ANP
2009, prinses Maxima, koningin Beatrix en prins Willem-Alexander houden vrijdag twee minuten stilte tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag, in theater Orpheus in Apeldoorn.
Robin Utrecht/ANP
2010, Dirk Kuyt omhelst prins Willem-Alexander, zondag na afloop van de WK-finale tussen Nederland en Spanje in het Soccer City stadion in Johannesburg, Zuid-Afrika. Het Nederlands elftal verloor de eindstrijd met 1-0.
Koen van Weel/ANP
2011, prins Willem-Alexander kust de hand van een kind tijdens een bezoek aan non-profit organisaties en inwoners in het dorp Barber, Curacao. Het koninklijk gezelschap brengt een tiendaags bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk.
Robin Utrecht/ANP
2012, prins Willem-Alexander en prinses Mabel, de echtgenote van prins Friso, verlaten zondagavond het ziekenhuis na een bezoek aan de prins. Hij lag daar in coma na te zijn bedolven onder een sneeuwlawine.
Evert Jan Daniels/ANP
2013, Koning Willem-Alexander legt de eed af tijdens zijn inhuldiging in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.
Lex van Lieshout/ANP
2014, kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, de Belgische prins Laurent, minister Lodewijk Asscher, koning Willem-Alexander, koningin Maxima en minister-president Mark Rutte kijken naar de lijkwagens als ze vliegbasis Eindhoven verlaten. Ze vervoeren de eerste twintig lijkkisten met daarin de stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.
Robin van Lonkhuijsen/ANP
2015, koning Willem-Alexander en koningin Maxima worden ontvangen door president Barack Obama in het Witte Huis in Washington. Het koningspaar brengt een driedaags officieel bezoek aan de Verenigde Staten.
Robin van Lonkhuijsen/ANP
2016, koning Willem-Alexander leest de troonrede voor op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal.
Sander Koning/ANP