PPG brengt aanzienlijk hoger bod uit op AkzoNobel

De Amerikaanse chemiereus biedt nu 96,75 euro per aandeel, waar dat eerst nog 88 euro was.

Foto Remko de Waal / ANP

PPG heeft een nieuw, sterk verhoogd bod uitgebracht op het Nederlandse chemie- en verfbedrijf AkzoNobel. Dat maakte PPG op maandag bekend. De Amerikaanse branchegenoot van AkzoNobel biedt nu 96,75 euro per aandeel, waarmee het totale bod op 27 miljard euro komt. Eerder bood PPG 88 euro per aandeel.

De beurskoers steeg kort na de bekendmaking van 79,34 euro per aandeel naar 82 euro. Vorige week vrijdag sloot de koers nog op 78,20 euro.

PPG noemt het een “laatste uitnodiging” aan de raad van bestuur van AkzoNobel om samen te werken. Het is het derde bod van PPG, dat volhoudt dat AkzoNobel PPG nodig heeft om zijn waarde te verbeteren. “Dat blijkt uit de reactie van de markt op de aangekondigde vernieuwingsplannen van AkzoNobel”, aldus de brief die PPG aan het Nederlandse bedrijf stuurde. Bovendien “bieden de nieuwe plannen werknemers niet de verbeterde groeimogelijkheden die een groter gefuseerd bedrijf wel kan bieden”.

Afgelopen woensdag kondigde AkzoNobel aan de chemicaliëntak van het bedrijf (goed voor 4,8 miljard euro omzet) te willen verkopen in een poging aandeelhouders gunstig te stemmen. Volgens PPG zou die splitsing slechts twee kleinere bedrijven met onzekere toekomstperspectieven creëren. De redenatie van de Amerikanen blijft in grote lijnen verder hetzelfde als de afgelopen weken: het is beter voor iedereen als de twee bedrijven samengaan, óók voor de werknemers. AkzoNobel vreest juist dat er banen verloren gaan bij een overname. De beurskoers bewoog woensdag nauwelijks na de aankondiging van de plannen van de leiding van AkozNobel en bleef onder de 83 euro die PPG in eerste instantie had geboden.

Lees ook: AkzoNobel is nog lang niet van PPG af

De leiding van AkzoNobel kampt met een groep aandeelhouders die aandringt op gesprekken met PPG. Deze groep eist het vertrek van de voorzitter van de raad van commissarissen, Antony Burgmans. Daarin verschillen de omstandigheden van het bedrijf met die van levensmiddelengigant Unilever, die eerder dit jaar met succes een overnamepoging van de Amerikaanse concurrent KraftHeinz afsloeg.

De aandeelhouders van AkzoNobel komen op dinsdag bij elkaar voor de jaarlijkse algemene vergadering, waarbij het nieuwe bod waarschijnlijk ook ter sprake zal komen.

Toekomstperspectieven AkzoNobel

De omzet van AkzoNobel daalde vorig jaar met 4 procent ten opzichte van 2015, wat neerkomt op 14,2 miljard euro omzet over 2016. Het bedrijf maakte in die periode een nettowinst van 970 miljoen euro. Het bedrijf had volgens eigen zeggen last van schommelende wisselkoersen en moeizame marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie en de scheepvaart.

Lees ons profiel van AkzoNobel-topman Ton Büchner: Techneut met een duidelijk strijdplan

Over 2017 zijn de verwachtingen positiever, wat ook blijkt uit de cijfers van het eerste kwartaal 2017. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar zag AkzoNobel de omzet met 7 procent stijgen naar 3,6 miljard.

Het chemieconcern zal zich over het nieuwe bod van PPG buigen, zo laat AkzoNobel in een persverklaring weten. Het vorige bod werd afgeslagen omdat het volgens AkzoNobel te laag was, de overname zal stuiten op mededingingsbezwaren en samengaan zal leiden tot het verdwijnen van banen.