Philips boekt veel meer winst en overtreft verwachtingen

Het elektronicaconcern zag de winst verzevenvoudigen tot 259 miljoen euro. Dat was ruim 100 miljoen meer dan verwacht.

Foto Sander Koning/ANP

Philips heeft het afgelopen kwartaal zeven keer zo veel winst geboekt als een jaar eerder. Dat komt onder meer doordat het bedrijf meer producten verkocht en minder geld kwijt was aan eenmalige tegenvallers. Onder de streep hield het elektronicabedrijf 259 miljoen euro over, zo staat in de maandag gepresenteerde kwartaalcijfers.

De zich inmiddels vooral op apparatuur voor de gezondheidszorg en persoonlijke verzorging concentrerende fabrikant doet het daarmee veel beter dan verwacht. Analisten, gevraagd door persbureau ABM Financial News, hadden gerekend op een nettowinst van 156 miljoen euro. De omzet en de brutowinst, waarin eenmalige mee- en tegenvallers nog niet zijn opgenomen, waren ongeveer gelijk aan de verwachtingen.

Philips zag de verkoop in het eerste kwartaal met ongeveer 4 procent op jaarbasis toenemen, tot ruim 5,7 miljard euro. Vooral de tak voor persoonlijke verzorging, die bijvoorbeeld elektrische tandenborstels maakt, droeg flink bij aan die toename. Een “solide prestatie” in een nog altijd onzekere markt, aldus topman Frans van Houten in een toelichting.

Minder extra kosten

Dat de winst steeg, kwam echter niet alleen doordat er meer geld binnenkwam, maar ook doordat er minder geld werd uitgegeven. Zo vielen de eenmalige uitgaven vorig kwartaal ruim vijftig miljoen euro lager uit dan een jaar geleden. Philips had vorig jaar onder meer te maken met extra kosten vanwege de beursgang van de lichtafdeling.

Wordt Philips na het afstoten van de lichtdivisie een overnameprooi? Lees hier de analyse van NRC.

Ook Philips Lighting zag vorig kwartaal de winst sterk stijgen, zo werd vrijdag al bekend. Waar het lichtbedrijf een jaar geleden nog 14 miljoen euro netto overhield, is dat nu 61 miljoen euro. Philips Lighting is nog voor ongeveer 55 procent in handen van Philips, de overige aandelen zijn het afgelopen jaar in delen naar de beurs gebracht.

Beleggers reageerden maandag positief op de prestaties van Philips. Het aandeel van het elektronicabedrijf opende ongeveer 2,7 procent hoger dan de slotkoers van vrijdag.