Oost-Oekraïne

Amerikaanse OVSE-waarnemer komt om door landmijn in ‘volksrepubliek’ Loehansk

Een waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is zondag omgekomen in het oosten van Oekraïne. Een patrouillevoertuig met zes medewerkers reed op een landmijn bij het dorp Prysjyb in de door separatisten gecontroleerde ‘volksrepubliek’ Loehansk. Een Amerikaanse paramedicus overleed bij de explosie. Een Duitse en een Tsjechische waarnemer werden behandeld in het ziekenhuis. Het is voor het eerst dat een internationale waarnemer in het oosten van Oekraïne is omgekomen. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurz, condoleerde de nabestaanden via sociale media en kondigde een grootschalig onderzoek aan naar het incident en de daders. Oostenrijk is op dit moment voorzitter van de OVSE. Sinds 2014, het begin van het conflict in Oekraïne, is de OVSE met 700 internationale waarnemers actief in het gebied. Ondanks het officiële staakt-het-vuren wordt er nog dagelijks geschoten. Ook landmijnen vormen een gevaar voor veiligheid in de regio. (NRC)

    • Christiaan Paauwe