Oorlogstaal Pyongyang en Washington

Spanning om Noord-Koreaanse viering van militaire verjaardag

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandagochtend gebeld met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping en de Japanse premier Shinzo Abe over de oplopende spanningen met Noord-Korea. Dinsdag viert Noord-Korea de oprichting van zijn volksleger 85 jaar geleden. Zuid-Koreaanse bronnen zeggen dat het regime in Pyongyang die gelegenheid kan aangrijpen om een nieuwe kernproef te nemen of een intercontinentale raket af te vuren.

Dit weekend dreigde de Noord-Koreaanse staatskrant Rodong Sinmun dat het land in staat is de USS Carl Vinson, het vliegdekschip dat de Amerikanen naar Noord-Korea gestuurd hebben, „met één klap” tot zinken kan brengen. Inmiddels doen Japanse torpedojagers samen met de USS Vinson oefeningen.

Eerder verklaarde de regering in Washington dat „alle militaire opties” op tafel liggen indien Noord-Korea de VS bedreigt met raket, geschikt voor een kernkop. Maar Amerikaanse functionarissen zeiden ook dat een militaire vergelding vooralsnog „onwaarschijnlijk” is.

In de ruzie tussen Noord-Korea en de VS werd vrijdag op de luchthaven van Pyongyang de Koreaans-Amerikaanse hoogleraar Tony Kim opgepakt. Hij zou doceren aan een universiteit in China en had net een maand lesgegeven op een zusteruniversiteit in Pyongyang. Zondag nog dreigde Noord-Korea een Amerikaans marineschip tot zinken te brengen. Ook Australië werd bedreigd wegens zijn steun aan de VS. (AP)

    • Belia Heilbron